Menu

Onderstaand vindt op op alfabetische volgorde het overzicht van de docenten die momenteel een cursus aanbieden. U kunt klikken op de naam van de docent en krijgt dan kort cv en u ziet welke cursussen de betreffende docent geeft.

 • drs. Anja van Berkum
 • drs Marianne Bleumink

  Marianne Bleumink is humaan/medisch bioloog en studeerde aan de RUG. Ze heeft als docent bij diverse onderwijsinstellingen Medische kennis en biologie gegeven. Van jongs af aan is ze gefascineerd door het functioneren van het menselijk lichaam. Ze wil haar kennis hierover graag delen en inzetten om mensen meer inzicht te geven in het functioneren van het eigen lichaam.
  Homepage: www.praktijktekstenuitleg.nl

   

 • prof.dr. David van Bodegem

  david van Bodegom (1978) is arts, historicus en schrijver. Hij is als verouderings-wetenschapper verbonden aan de Leyden Academy, een kennisinstituut op het gebied van vitaliteit en veroudering en is universitair docent bij het LUMC.

 • prof. dr. em. Prof. Dr. Bert Boekschoten

  Professor Bert Boekschoten is emeritus hoogleraar paleontologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en aan de Rijksuniversiteit Groningen en is sinds zijn emeritaat docent van vele Hovo-cursussen. Hij nam deel aan veel zee-onderzoek, naar riffen in de Antillen en Indonesia, alsook aan negen grote zee-expedities in de Atlantische en Indische oceanen en onderzocht oude formaties, in zee afgezet, zoals krijtrotsen.  


  Een korte geschiedenis van 3,8 miljard jaar oceaan

  De blauwe planeet Aarde wordt voor 7/10 overdekt met zeewater. In grote lijnen volgen we de grootse historie van de oceanische ruimte. Het verleden van de zee helpt ook, vooruit te zien. Allerlei bepalende factoren blijken buiten onze reikwijdte, maar niet alle. We zien op het nationaal instituut voor onderzoek der zee, Texel, hoe het onderzoek voortgaat.

  bekijk cursus

 • drs. Kees Boele

  Kees Boele (1956) is bioloog, docent en ondernemer (Natuurpresentaties) en inmiddels vele jaren werkzaam voor Hovo. Vroeger o.a. werkzaam bij de Natuur en Milieufederatie Groningen; Hortus Haren en botanische tuin De Kruidhof.


  Veldcursus Drentse insecten

  Met de veldcursus 'Drentse insecten' stapt u als Erik en het groot insectenboek” in de bijzondere wereld van mieren, kevers, libellen, vlinders en nog veel meer. Naast drie inleidende colleges gaat u op stap om samen met de docent insecten te ontmoeten en te bestuderen.

  bekijk cursus

 • drs. Jan Allerd de Boer

  Drs. Jan de Boer (1943) studeerde in Groningen sterrenkunde. Hij werkte tot 1988 bij het Kapteyn Astronomisch instituut als beheerder en docent. Sinds zijn studietijd houdt hij zich bezig met de popularisering van sterrenkunde.


  Astrobiologie - Kunnen we Leven buiten de Aarde ontdekken?

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Eén van de belangrijkste vragen voor de mensheid is: Zijn wij alleen in het grote heelal? Of zijn er elders ook intelligent wezens. Of wat simpeler: komt er Leven op microbeniveau voor, buiten de Aarde? Daar kan over gespeculeerd worden, maar hoe kunnen we het meten?

  bekijk cursus

 • drs Petra Bolhuis en Theo Meereboer

  Drs. Petra Bolhuis en drs. Theo Meereboer studeerden filosofie aan de RUG. De mens en het menselijk gedrag in de samenleving staan centraal in de cursussen van dit filosofen-echtpaar. Bolhuis en Meereboer zijn al vele jaren als docent bij de Senioren Academie en diverse andere hovo-instellingen in Nederland werkzaam.


  Nietzsche’s ontdekking van het nihilisme en de post- truth samenleving

  Nietzsche voorziet al aan het eind van de 19de eeuw dat de wijze waarop de westerse cultuur zich ontdoet van klemmende waarden en religieuze dogmatische opvattingen, weliswaar een bevrijding oplevert, maar tegelijktijdig de afgrond van het nihilisme opent. Wat heeft zijn analyse ons, levend in een 'Post-truth' samenleving, te bieden?

  bekijk cursus

  Peter Sloterdijk 2

  De menselijke macht vraagt om autonomie, dat wil zeggen dat wij onszelf de wet moeten stellen. Maar hoe ziet dat eruit in de wereld het ‘dikke ik’? Kan vrijheid nog anders worden gedacht dan het opheffen van iedere beperking? Denkers als Rilke, Nietzsche en Jonas zijn voorbeelden om te komen tot nieuwe ideeën over autonoom leven.

  bekijk cursus

 • prof. dr. em. Doeko Bosscher

  Prof. dr. Doeko Bosscher is emeritus hoogleraar Eigentijdse Geschiedenis aan de RUG. In zijn onderwijs en onderzoek richt hij zich zowel op de Nederlandse geschiedenis als op de contemporaine geschiedenis van (West-) Europa en de Verenigde Staten. Hij was tevens Rector Magnificus aan deze universiteit.


  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

 • dr. Hanno Brand

  Hanno Brand (1959) is historicus en bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde geschiedenis in Leiden en Gent. Daarna was hij verbonden aan de Rijksuniversiteit Leiden, de Universiteit Gent, het Duits Historisch Instituut in Parijs, de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Fryske Akademy. Zijn belangstelling gaat uit naar de geschiedenis van de Hanze en de maritieme geschiedenis van Nederland en Friesland in de middeleeuwen en de vroeg-moderne tijd.


  Een geschiedenis van de Hanze

  De Hanze behoort tot de middeleeuwse fenomenen die al eeuwenlang tot de verbeelding spreken. Velen zien de Hanze graag als een voorafspiegeling van het moderne Europa. Anderen roemen de ondernemingszin van haar kooplieden en steden. De beeldvorming over de Hanze nam soms mythische proporties aan, terwijl de werkelijkheid bij tijden ontluisterend was. Wat was de Hanze nu eigenlijk en wat verklaart deze tegenstellingen?

  bekijk cursus

 • drs. Margaret Breukink

  Drs. Margaret Breukink wordt gedreven door haar passie voor kunst. Haar specialiteit is het bieden van een brede cultuurhistorische context met veel aandacht voor de achtergrondverhalen en het gebruik van het beeldmateriaal. 


  Flaneren door de kunstgeschiedenis-Stedentrip 2

  Flaneren is oog hebben voor specifieke details én voor de stad als geheel. De zes steden van deze tweede 'flaneren'-cursus zijn over de hele wereld beroemd om hun kunst en geschiedenis. Van elke stad wordt in deze cursus het historische centrum, de geschiedenis en het karakter in een bepaalde, belangrijke periode toegelicht. Naast architectuur, straten en pleinen komt beeldende kunst ruim aan de orde.

  bekijk cursus

 • drs. Maaike Dicke

  Maaike Dicke (Dordrecht, 1961) is docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG. In haar woonplaats Winsum heeft zij een vertaalbureau (Studio Giacomina) en geeft zij privélessen 'Italiaans op maat'.


  Magistralen uit de Italiaanse filmgeschiedenis (1940- heden)

  We leggen een vergrootglas op zes grote Italiaanse filmregisseurs: Visconti, Pasolini, Scola, Özpetek, Sorrentino en Bellocchio. Alle Italiaanse stereotypen die we maar kunnen bedenken, worden door hen niet alleen uitbundig bevestigd maar ook ontkracht, soms met brute middelen. Welke regisseurs hebben elkaar beïnvloed? Hoe is de hand van de ware meester te herkennen? Een cursus voor filmliefhebbers en leken.

  bekijk cursus

 • drs. Marleen Diepeveen

  Marleen Diepeveen geeft al meer dan vijfentwintig jaar schrijftraining. Zij is een van de (weinige) gekwalificeerde docenten schrijven in Nederland.

 • dr. Peter Druijven

  Peter Druijven was als docent en onderzoeker werkzaam bij de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Hij promoveerde in 1990 aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de sociaal-economische rurale ontwikkeling in Zuid-Mexico. Als ontwikkelingsgeograaf en planoloog heeft hij onderzoek gedaan in onder meer Mexico, India en China en heeft meerdere studiereizen naar deze gebieden georganiseerd.


  De nieuwe Zijderoutes

  De zijderoute spreekt tot de verbeelding, zowel vroeger als nu. De route, of liever routes, vormt een belangrijke schakel in een breed globaliseringsproces. China hee onlangs een ambitieuze roadmap geformuleerd. Dit OBOR (One Belt, One Road) inintiatief lijkt een weg naar een nieuwe wereldorde waarbij China de route bepaalt.

  bekijk cursus

 • drs. Miranda van Gelderen

  Miranda van Gelderen is kunsthistorica, doceert kunstgeschiedenis, architectuurgeschiedenis en archeologie aan diverse onderwijsinstellingen, geeft lezingen en begeleidt stadswandelingen en excursies. Speciale aandachtsgebieden: algemene kunstgeschiedenis, 17de eeuwse schilderkunst Noordelijke Nederlanden, materieel onderzoek van kunstvoorwerpen, beeldhouwkunst, Byzantijnse- en islamitische beeldende kunst en architectuur.

  Email: info@kijkopkunst.nu

   


  Kijken is een kunst

  Maak kennis met beeldanalyse en oefen het visueel analyseren van kunstwerken. Na afloop van de cursus kijkt u anders naar beeldende kunst dan voorheen. Beeldanalyse is één van de vaardigheden die de kunsthistoricus hanteert bij het beoefenen van zijn vak. Het bevordert het kritisch, bewust en actief kijken naar kunstwerken. Door te analyseren en zelf te verwoorden wat u ziet, verscherpt u uw waarneming en krijgt u beter grip op het beeld.

  bekijk cursus

  Overzichtscursus kunstgeschiedenis-deel 2

  In deze cursus worden de belangrijkste ontwikkelingen in de beeldende kunst van West-Europa behandeld. In dit tweede deel komen maniërisme, de invloed van Reformatie en Contrareformatie op de beeldende kunst en barok aan de orde. De kunstenaars en kunstwerken worden geplaatst in de historische, religieuze, maatschappelijke en politieke context. U leert de stijlkenmerken herkennen en er wordt aandacht besteed aan de rol van opdrachtgevers, materialen en technieken.

  bekijk cursus

 • dr. Annemie de Gendt

  Dr. Annemie De Gendt heeft vele jaren ervaring als docente aan de RUG. Haar specialisatie is de cultuur en literatuur van de Middeleeuwen en de vroegmoderne periode. Zij deelt heel graag haar kennis en doet dat met volle overtuiging en veel enthousiasme en plezier. 


  Beauty and the Beast

  Het sprookje van Beauty and the Beast, ontstaan in de 18de eeuw en verfilmd door o.a. Walt Disney, geeft in wezen heel goed aan hoe in alle tijden gekeken wordt naar de begrippen schoonheid en lelijkheid. In deze reeks onderzoeken we, naar het voorbeeld van Umberto Eco, hoe in Middeleeuwen en vroegmoderne tijd schoonheid, lelijkheid en daarmee verbonden het groteske en het monsterlijke, werden vormgegeven.

  bekijk cursus

 • drs. Michiel Hagdorn

  Michiel Hagdorn is literatuurwetenschapper. Sinds 1997 doceert hij aan meerdere instellingen, waaronder HOVO, Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis, onder meer over Thomas Mann, Franz Kafka, Johann Wolfgang von Goethe, Richard Wagner, de Duitse Romantiek en de geschiedenis van München, Berlijn en Weimar. Hij beschouwt kunstwerken altijd in de historische, intellectuele en culturele context.


  Weimar, symbool van de Duitse ‘Geist’

  Het stadje Weimar heeft grote symbolische betekenis voor Duitsland: tegenover de 'Macht' in Berlijn representeert het de idealistische traditie van de 'Geist'. De cursus behandelt deze traditie in Weimar, van de Reformatie en de Weimarer Klassik tot en met de werkzaamheid van het Nietzsche-archief en de nazi-periode.

  bekijk cursus

  Liederen van de Duitse Romantiek

  Het romantische Duitse liedrepertoire is nog altijd geliefd in de concertzalen en velen kennen de melodieën van o.a. Franz Schubert, Robert Schumann en Hugo Wolf. Minder aandacht krijgen de prachtige gedichten die deze componisten hebben geïnspireerd, van dichters als Goethe, Novalis, Eichendorf en Heine. De zomercursus behandelt die gedichten, hun achtergrond en betekenis.

  bekijk cursus

  Twee Duitse Nobelprijswinnaars:

  Thomas Mann en Günter Grass zijn de twee meest gezichtsbepalende schrijvers van Duitsland in de 20e eeuw. Beiden zijn ze Nobelprijswinnaar, maar hun verschillende oeuvres tonen de kloof tussen het voor- en naoorlogse Duitsland. Aan de hand van vier werken wordt hun schrijverschap belicht, evenals de achtergronden daarvan: 'Buddenbrooks' – 'De dood in Venetië' – 'De blikken trommel' – 'In krabbengang'.

  bekijk cursus

 • Prof. dr. em. Cornelius Hasselblatt

  Cornelius Hasselblatt (1960) was van 1998 t/m 2014 hoogleraar Finoegrische talen en culturen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn specialiteiten zijn de Oostzeefinse talen (Estisch, Fins en kleine verwante talen), Finse en Estische literatuur, receptieonderzoek, geschiedenis en cultuurgeschiedenis.


  De (historische) romans van Jaan Kross (Estland)

  De Estische schrijver Jaan Kross (1920-2007) is de bekendste en meest vertaalde auteur van zijn land - ook al heeft hij de Nobelprijs, waar hij jarenlang kandidaat voor was, nooit ontvangen. Als geen ander kan hij de (eeuwige) zoektocht naar waarheid met complexe morele dilemma's verbinden en in boeiende romanplots verwerken. Als puntje op de 'i' komt er een barok taalgebruik bij, dat de lectuur van zijn boeken tot een esthetisch genot maakt.

  bekijk cursus

  Mythologie en folklore van Finland en Estland

  Estland en Finland staan bekend om prachtige zaken als sauna's en midzomernachtfeesten. Maar welke rol spelen hun mythologie en verbluffend rijke folklore nog in hun moderne maatschappij? Kunnen we ondanks de globalisering en internationalisering nog sporen van iets bijzonders of anders in die hedendaagse nationale culturen vinden?

  bekijk cursus

  De Finoegrische wereld

  Rusland, het grootste land der wereld, wordt vaak gelijk gesteld aan de Russische taal en cultuur. Toch is 20% van de ruim 140 miljoen inwoners niet Russisch. Ten dele zijn dit Finoegrische volken, met een bijzondere eigen taalfamilie en culturen die ouder zijn dan de Russische cultuur.

  bekijk cursus

 • drs. Johan Holtrop

  Drs. J. Holtrop is kunsthistoricus en werk(te) onder andere als tentoonstellingsmaker, criticus, schrijver en doceert bij verschillende instellingen, zoals het HOVO vanaf 1996. Daarnaast is hij gespecialiseerd in de relatie tussen beeldende kunst en het brein.  


  Salonschilders en de kunstwereld ten tijde van het Fin de siècle

  Alma-Tadema was met zijn scènes van het gewone leven uit de antieke Oudheid zeer succesvol in Londen, het hart van het Britse wereldrijk, net als John W. Waterhouse die furore maakte met zijn virtuoze voorstellingen van legendes met mysterieuze vrouwen. Ook in Parijs, de hoofdstad van de kunst, waren de fijnschilders zoals de oriëntalist Jean-Léon Gérôme de best betaalde schilders van die tijd.

  bekijk cursus

  De Westerse architectuurgeschiedenis deel 2

  In veel culturen spelen bouwwerken een centrale rol: door religie, monumenten, als uitdrukking van macht. Samenlevingen hebben zich dikwijls grote inspanningen getroost om deze tot stand te brengen. De grote opgave van de 20e eeuw was de woning- en stedenbouw en op het moment verrijzen de meest fantastische openbare gebouwen zoals de nieuwe musea in de golfstaten.

  bekijk cursus

  De kunst- en architectuurgeschiedenis van de Middeleeuwen (2)

  Een kunsthistorische analyse van de Middeleeuwen is onlosmakelijk verbonden met de katholieke kerk, maar ook de invloed van wereldlijke ontwikkelingen nemen toe. Vanaf de 11e eeuw kruipt het christelijke West-Europa uit het dal. Het Duitse keizerrijk herstelt zich en het pausdom triomfeert. Die opleving resulteert in een ware bouwhausse, in beeldhouwkunst, Italiaanse frescoschilderkunst en de Vlaamse Primitieven met Jan van Eyck.

  bekijk cursus

 • Klaas Hoogenboezem

  Drs. Klaas Hoogenboezem (1940) was tot 2005 docent geschiedenis en aardrijkskunde aan het Hondsrugcollege in Emmen. Hij geeft lezingen en cursussen voor Volksuniversiteiten, Bibliotheken en verenigingen. Daarnaast organiseert hij studiedagen en excursies in het in het Nederlands-Duitse grensgebied.

 • drs. Martinus van Hoorn

  Martinus van Hoorn was wiskundeleraar. Voor HOVO coordineert hij de cursussen over wiskunde, gegeven door diverse docenten. 


  Wiskunde in meer dimensies

  De traditionele wiskunde, overgeleverd van met name de Grieken en de Arabieren, is vanaf de Renaissance op essentiële wijze uitgebreid. Zo werden nieuwe wegen ingeslagen, met nieuwe vergezichten. In deze cursus worden zulke essentiële vernieuwingen in verschillende takken van de wiskunde voor het voetlicht gebracht.

  bekijk cursus

 • drs. Hilde Hoving

  Drs. Hilde Hoving is theoloog. Zij was jaren werkzaam als docent filosofie aan een HBO theologieopleiding van de NHL Hogeschool te Leeuwarden. Zij is geestelijk verzorger en leidt uitvaarten vanuit christelijk en humanistisch perspectief.

  Homepage: www.hildehoving.nl

   


  Grote denkers over de wijsgerige godsvraag, deel II - Inleiding in het existentialisme

  In deze tweede cursus 'Grote denkers over de wijsgerige godsvraag' zullen we ingaan op het existentialisme van Heidegger, Sartre en De Beauvoir en het denken van Levinas en Hannah Arendt. Het verdient aanbeveling de eerste cursus gevolgd te hebben, maar het is niet noodzakelijk

  bekijk cursus

 • drs. Arend Klaas Jagersma

  Drs. Arend Klaas Jagersma studeerde onder andere filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de Faculteit der Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen.Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig onderzoeker en docent filosofie. Sinds 1996 verzorgt hij colleges voor meerdere hovo-instellingen.


  werkcollege bij cursus 'Filosofische klassiekers uit de 19e eeuw

  Zie cursus 20WG07, 'Filosofische klassiekers uit de 19e eeuw'.

  bekijk cursus

  Canon van de moderne westerse wijsbegeerte III

  In een nieuwe, vijfdelige leergang wordt de Canon van de moderne westerse wijsbegeerte gepresenteerd aan de hand van 50 sleutelteksten van filosofische kopstukken. Deel III van deze leergang besteedt aandacht aan 10 filosofische klassiekers uit het tijdperk van de 19e eeuw.

  bekijk cursus

 • Prof.dr.mr. Hylkje de Jong

  Dr. mr. Hylkje de Jong studeerde onder andere Klassieke Talen en Rechten. Per 1 december 2019 is zij benoemd tot hoogleraar Rechtsgeschiedenis aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Vrije Universiteit te Amsterdam.


  Fries recht in context

  Onder het bestuur van Georg van Saksen (1471-1539) zouden de Friezen volgens de traditionele opvatting voor de keuze zijn gesteld: wilden zij keizerlijk recht (Romeins recht) of Saksisch recht? De Friezen kozen voor het Romeinse recht. Dit college gaat over de rechtsbronnen in Friesland van vóór en ná deze keuze.

  bekijk cursus

 • drs. jacqueline Kampman
 • drs. Sjef Kemper

  Drs. Sjef Kemper was tot zijn pensionering verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen als docent Grieks en Latijn en hij heeft onder andere jarenlang de universiteitsbrede mythologie-minor Een doos van Pandora verzorgd.

 • Paul Komen

  Pianist Paul Komen is hoofdvakdocent en docent kamermuziek aan het Prins ClausConservatorium in Groningen. Hij trad en treedt op als solist en in ensembles in binnen en buitenland. Paul Komen is artistiek leider van het Peter de Grote Festival.

   


  De kunst van het verliezen

  Verlies is in ons bestaan ingebouwd. Er is geen gebruiksaanwijzing voor hoe wij met verlies moeten omgaan. Misschien is de kunst van het verliezen wel de kunst van het winnen: het belangrijk maken van wat wel kan. Kunstenaars als Ket, Beethoven en Nijhoff verwerkten of sublimeerden hun verlies door middel van hun kunst.

  bekijk cursus

 • dr. Hans van Koningsbrugge

  Prof. dr. J.S.A.M. (Hans) van Koningsbrugge is hoogleraar Russische geschiedenis en politiek. Hij is directeur van het Nederland-Rusland Centrum én van het evenzeer aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden Centre for Russian Studies. Hij is betrokken bij de minor- en masteropleiding Midden- en Oost-Europastudies en specialist in de Europese geschiedenis van de 18e eeuw.


  Een tijd van Hollen of Stilstaan

  Iedereen kent tsaar Peter de Grote waarbij de nadruk ligt op de goede relaties met de Nederlandse Republiek. Buiten het feit dat dit niet klopt – naarmate Peters regering vorderde, verslechterden de betrekkingen – maakt Peters regering deel uit van een periode van Russische hervormingen. Maar wat deed hij precies? En.... wat ondernamen zijn voorgangers en opvolgers?

  bekijk cursus

 • Nicolaas Kraft van Ermel MA

  Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus gespecialiseerd in contemporaine geschiedenis van Rusland, Oekraïne en Polen; zijn bredere expertise is gelegen in de Europese geschiedenis van de 20ste eeuw. 


  Grensland Oekraïne

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Vandaag de dag is Oekraïne niet meer weg te denken uit ons nieuws. Het leek ineens op te duiken in onze nieuwsberichten en het is daar niet meer uit verdwenen. Desondanks blijft het complexe land onbekend en wordt het slecht begrepen.

  bekijk cursus

  Het onbekende Wit-Rusland

  Tussen de Baltische Staten, Polen, Rusland en Oekraïne ligt Wit- Rusland, ook bekend als de laatste dictatuur van Europa. Voor velen blijft het echter een blinde vlek in de topografische verbeelding. Vanwege de strategische ligging van Wit-Rusland is dat onterecht. Hoewel nauw met Rusland verweven, is het land geen aanhangsel van zijn grote broer

  bekijk cursus

 • drs. laurens krüger

  Laurens Krüger studeerde Cultuurgeschiedenis. Zij is mede-organisator filosofisch café Philos Groningen en ontwikkelt initiatieven op het gebied van kunstreflectie en creatieve ontwikkeling, waarbij ze zich voedt vanuit de kunsten, de filosofie, literatuur en (cognitie-)wetenschappen. Laurens studeert Kunsteducatie.


  In gesprek met kunst

  Kunst is een vorm van reflectie. Met kunst geeft een cultuur zich rekenschap van zichzelf. In deze cursus gaan we belevend kijken naar kunst. We onderzoeken hoe kunst op ons werkt, wat het kijken naar een kunstwerk met ons doet: we gaan in gesprek met kunst. Dit doen we met behulp van Visual Thinking Strategies, een gestructureerde aanpak voor het (leren) kijken naar (moderne) kunst.

  bekijk cursus

 • drs. Saskia van Lier

  Saskia van Lier (1978) heeft godsdienstwetenschap gestudeerd aan de RUG en is gespecialiseerd in christelijke kunst en kerkbouw. Als freelancer heeft ze enkele boeken geschreven, cursussen en lezingen gegeven en reizen en excursies begeleid.


  Op weg van erfzonde tot Hemels Jeruzalem

  Wanneer je een kerk betreedt, ontvouwt zich de hele heilsweg voor de goede verstaander. Je gaat letterlijk van erfzonde naar het Hemels Jeruzalem en onderweg wordt duidelijk met markeringen in kunst en architectuur de heilsweg aangegeven. In deze cursus verneemt u de katholieke kerngedachten over zonde en heil, ziet u deze terug in de kunst en vervolgens in het kerkinterieur.

  bekijk cursus

 • dr. Tineke Looijenga

  Tineke Looijenga studeerde Oude Germaanse Talen en Culturen aan de RUG en promoveerde in 1997 op de oudste runeninscripties van Europa. Haar onderzoek heeft zich later meer gericht op de archeologie en op de oudere geschiedenis van Europa. Als onafhankelijk onderzoeker combineert zij archeologie en taalkunde en richt ze zich op Kelten en Prehistorische culturen in Europa. De focus is op neolithicum, bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd.


  Het raadsel der runen nader belicht

  Het runenalfabet is ontstaan in het begin van onze jaartelling. Al snel heeft dit schrift zich verspreid onder diverse Germaanse volkeren. We vinden inscripties in een groot deel van Europa, maar waar men is begonnen met dit schrift, en waarom, is nog altijd een raadsel. Ook de vraag welk alfabet het model was voor het runenalfabet is niet beantwoord. Aan de hand van de vindplaatsen van objecten met runen en met behulp van archeologie en geschiedenis gaan we kijken of we toch wat vragen kunnen beantwoorden, of in ieder geval theorieën kunnen opstellen die in een bepaalde richting wijzen

  bekijk cursus

  Prehistorische culturen - Zes capita selecta

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Deze cursus bespreekt een aantal aspecten van intrigerende culturen die in Europa vanaf het Neolithicum tot in de vroege middeleeuwen hun sporen hebben achtergelaten. We behandelen het Indo-Europees waarvan de oorsprong door sommigen al in het Neolithicum wordt geplaatst en door anderen in de Bronstijd. We bespreken enkele theorieën over die oorsprong. Dan de megalieten en rotstekeningen, gevolgd door de Pictische monumenten en de beeldstenen van het Zweedse eiland Gotland. De cursus eindigt met runeninscripties uit de periode 150-700 na Chr.

  bekijk cursus

 • drs. Hans de Man

  Hans de Man studeerde architectuur- en stedenbouwgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en is werkzaam als zelfstandig architectuurhistoricus. Daarnaast is hij als docent verbonden aan diverse instellingen, waaronder ArtEZ academie van bouwkunst.


  Den Haag

  Onze hofstad heeft een heel bijzondere ontstaansgeschiedenis. Den Haag ontstond rond het grafelijke machtscentrum dat we nu kennen als het Binnenhof en werd in de 16e eeuw gezien als het mooiste en rijkste dorp van Europa.

  bekijk cursus

  Geklad, geklets en geklodder

  De Cobra-beweging bestond slechts kort (van 1948 – 1951) maar de impact van deze internationale kunstgroep was enorm. Cobra keerde zich tegen het academisme in de kunst, dat in haar ogen teveel de beeldende esthetische en intellectuele wetten propageerde.

  bekijk cursus

  Barcelona

  Barcelona is een fantastische bruisende stad die kan rekenen op een nog altijd groeiende belangstelling. Begrijpelijk want Barcelona heeft talloze bezienswaardigheden als gebouwen en parken. Desondanks is lang niet iedereen op de hoogte van de geschiedenis en achtergrond van de Catalaanse hoofdstad.

  bekijk cursus

  Kopenhagen

  Hoewel er al eerder menselijke activiteiten waren, wordt er in de regel vanuit gegaan dat Kopenhagen in de twaalfde eeuw is gesticht. In 1167 bouwde bisschop Absalon een burcht op het kleine eilandje Slotsholmen, de plek waar zich nu de Christiansborg bevindt. De naam van deze prachtige hoofdstad Kopenhagen gaat terug op Købmandshavn wat koopmanshaven betekent. Er is nog steeds veel te zien uit het roemrijke verleden, maar daarnaast is de Deense hoofdstad ook een van de hipste steden als het gaat om moderne architectuur. Het is juist die combinatie die Kopenhagen zo aantrekkelijk maakt.

  bekijk cursus

 • drs. Gerry Mulder

  Gerry Mulder is classica en heeft jaren Klassieke Talen en Klassieke Culturele Vorming onderwezen. Tegenwoordig geeft ze cursussen Latijn en Klassieke Oudheid bij HOVO.


  Latijn

  Zo‘n tweeduizend jaar geleden werd Europa beheerst door de Romeinen. Hun cultuur heeft een enorme invloed op Europa gehad: allerlei Romeinse gewoonten en uitvindingen zijn nog steeds terug te vinden in ons dagelijks leven. Doordat Rome een wereldmacht werd, groeide de taal der Romeinen, het Latijn, uit tot de belangrijkste voertaal, waaruit onze voorouders veel woorden overnamen. Nog steeds zit het Nederlands vol met woorden en zinnen, die uit het Latijn afkomstig zijn. Latijn betekent vooral: kennismaken met de wortels van onze eigen cultuur.

  bekijk cursus

 • Rob Mulder
 • drs. Marcel Niekus

  Marcel J.L.Th. Niekus (1970) is archeoloog, gespecialiseerd in het onderzoek naar de Steentijd. Vooral de periode van de Neanderthaler heeft zijn warme belangstelling. Hij is medeoprichter van Stichting STONE (Steentijdonderzoek Nederland), dat als doel heeft om het onderzoek naar de Neanderthalers in Noord-Nederland te bevorderen.


  Neanderthalers in Noord-Nederland

  Tijdens deze lezing wordt uitgebreid ingegaan op de activiteiten die de Neanderthaler in Noord-Nederland ontplooide en de vele vondsten die hiervan getuigen. De vondsten worden geplaatst in een breder Europees kader, zowel vanuit historisch, geologisch als archeologisch perspectief. Tot slot zal worden ingegaan op de meest recente ontwikkelingen wat betreft het onderzoek naar de Neanderthaler in Noord-Nederland.

  bekijk cursus

 • Bauke van der Pol

  Bauke van der Pol is antropoloog (VU, Amsterdam) met India als specialisatie. Hij deed onderzoek naar het kastenstelsel in Kerala en naar het gemeenschappelijke Indiaas-Nederlandse erfgoed. Zijn jarenlange kennis en ervaring resulteerde in een aantal boeken en talrijke publicaties en artikelen. Voor Omrop Fryslân maakte hij een documentaires onder de titel, ‘Fries in Yndia’. 


  De Indiaas-Nederlandse geschiedenis, een verborgen wereld

  Waarom bezochten Willem-Alexander en Máxima tijdens hun staatsbezoek in 2019 India, juist de provincie Kerala? De koning zijn verre voorvader, prins Maurits, sloot al in 1604 een vriendschapsverdrag met de Keralese vorst, de Zamorin van Calicut. Het koninklijk bezoek aan India onderstreept die al ruim 400 jarige gemeenschappelijke geschiedenis waarvan een gevarieerd erfgoed getuigt dat zich niet alleen beperkt tot de tijd van de VOC.

  bekijk cursus

 • drs. tom Reijers

  Tom Reijers was exploratiegeoloog voor Shell (1972-1999). Hij begeleidde na zijn pensionering (1999) wereldwijd wetenschappelijk reizen en expedities en geeft tegenwoordig HOVO-cursussen alsmede gastlessen op middelbare scholen.

   

 • Em.prof.dr. Dirk-jan Reijngoud
 • Prof. dr. em. Hans Renner

  Prof. dr. Hans Renner, geboren te Praag, is emeritus hoogleraar in Midden- en Oost-Europese Geschiedenis aan de RUG. Zijn belangstelling gaat uit naar de laatste tweehonderd jaar van de Europese geschiedenis, met name de geschiedenis van Rusland, de Sovjetunie en andere voormalige communistische landen.


  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

  Opkomst en ondergang van Napoleon Bonaparte

  Over weinig historische persoonlijkheden lopen de meningen zo uiteen als over de Franse keizer Napoleon. Door sommigen wordt hij geroemd, door anderen verguisd. Napoleon als (militair) leider en zijn rol in Europa hebben generaties van belangstellenden gefascineerd.

  bekijk cursus

 • drs. Loes Rotshuizen

  Loes Rotshuizen studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam (VU) en Parijs (Sorbonne). Zij doceerde kunst- en cultuurgeschiedenis aan de Lerarenopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan NHL Hogeschool in Leeuwarden. Zij trad op als (mede)curator van beeldententoonstellingen in het park Vijversburg bij Leeuwarden. Daarnaast was en is zij nog steeds actief als docente binnen het HOVO in Noord-Nederland, met als standplaats Leeuwarden.


  Rondom Jan van Eyck

  Op 1 februari 2020 start een unieke tentoonstelling in Gent over het werk van Jan van Eyck en tijdgenoten. Het grote altaarstuk van Het Lam Gods is onlangs gerestaureerd en de acht buitenluiken van het altaarstuk zijn bij grote uitzondering op de tentoonstelling van dichtbij te bekijken naast andere schilderijen van de grote meester. Het werk van Van Eyck wordt getoond naast dat van tijdgenoten. De cursus ‘Rondom Jan van Eyck’ sluit bij deze tentoonstelling aan en bereidt erop voor.

  bekijk cursus

 • drs. Alberte Roué

  Alberte Roué was verbonden aan de afdeling Frans van Romaanse Talen en Culturen (RTC) bij de RUG. Ze gaf daar colleges Franse taalvaardigheid en cultuur.


  Belle Époque in Frankrijk, 1880-1914

  Chique dames en heren die naar de net gebouwde Opera gaan, sportieve heren die de eerste Tour de France volgen of in de eerste automobielen naar de eerste badplaatsen reizen. Vrede, welvaart, onbezorgdheid... De moderne lichtstad Parijs wordt het intellectuele en artistieke middelpunt van de wereld en de hoofdstad van het uitgaansleven. Montmartre, Pigalle, de Moulin Rouge en de Eiffeltoren worden wereldberoemd. Maar was deze Belle Époque wel zo mooi voor iedereen?

  bekijk cursus

 • drs. Agnes Schilder

  Agnes Schilder is psycholoog en als docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen waaronder de opleiding Toegepaste Psychologie van de Hanzehogeschool Groningen.  

  Homepage: www.acttoo.nl

   


  Ik doe, ik doe .....wat jij ook doet?!

  In de psychologie wordt studie gemaakt van mensen en hun gedrag. Naast pogingen om de factoren te vinden die verschillen tussen mensen verklaren en ons daarmee in staat stellen hun gedrag te voorspellen (persoonlijkheidspsychologie) wordt er ook veel onderzoek gedaan naar hoe we gedrag van mensen kunnen beïnvloeden. Hoe zorgen we ervoor dat mensen zich goed gedragen in het verkeer, gezond leven, bepaalde producten kopen, abonnementen afsluiten, sociaal gedrag laten zien en zuiniger omgaan met energie?

  bekijk cursus

  Positieve psychologie, de wetenschap van geluk - Over bevlogenheid, welbevinden en geluk

  Voorheen had de psychologie vooral veel aandacht voor ziekte en zorg. Nu we tot het inzicht komen dat “niet ziek” iets anders is dan gezond en dat een tekort aan geld wel ongelukkig, maar veel geld niet gelukkig maakt, wordt het tijd voor de “third wave” in de psychologie: de wetenschap van geluk oftewel de positieve psychologie.

  bekijk cursus

 • dr. Henk Schoonhoven

  Dr. Henk Schoonhoven was universitair docent Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij verzorgt al vele jaren cursussen voor de Senioren Academie.


  Mozart, Raphaël, Cicero en de droom - ‘De droom van Scipio’ (Cicero) en 'Il sogno di Scipione' (Mozart)

  Cicero's 'De Staat' is zeer fragmentarisch tot ons gekomen, maar het slot, 'de droom van Scipio', is integraal bewaard gebleven en heeft als brug tussen de geest der Oudheid en die der Middeleeuwen een zeer belangrijke doorwerking gekregen in kunst, literatuur en muziek. Dit zowel vanwege het ethische als vanwege het kosmisch-religieuze aspect.

  bekijk cursus

  Mysteriefeesten op het land

  Daphnis en Chloë' en 'Venus Nachtwake': twee juweeltjes uit de literatuur van de latere Oudheid. Ze ademen de sfeer van herderlijke eenvoud, van de verrukking van de seizoenen, van de lente en de liefde. Toch ligt er ook een ander niveau aan ten grondslag - en dat zullen wij in deze cursus analyseren.

  bekijk cursus

 • Dr. Pouwel Slurink

  Dr. Pouwel Slurink studeerde filosofie in Nijmegen en werkte daar bij de afdeling Algemene 
  Wetenschapsleer. Hij gaf les aan diverse universiteiten en instellingen. Hij schreef veel over evolutie 
  en filosofie, o.a. Aap zoekt zin; waarom wij bewustzijn, vrije wil, cultuur en religie hebben (2014). 

  https://radboud.academia.edu/PouwelSlurink


  Waar zit je geweten?

  Mensen zijn morele wezens, maar niet noodzakelijk goed en meestal zelfs behoorlijk egoïstisch. Dat roept de vraag op wat de moraal eigenlijk is en waarom mensen zich erdoor laten raken. Hebben dieren soms ook morele eigenschappen? En hoe konden deze bij de mens evolueren tot een diepgaande obsessie?

  bekijk cursus

 • drs Frans Somers

  Frans Somers (1947) is econoom. Hij is auteur van talrijke studieboeken over de (internationale) economie en doceerde onder andere aan de Hanzehogeschool Groningen, de Universiteit van Leiden, de AOG School of management en als gastdocent aan universiteiten in Praag, Boedapest en Moskou. De laatste jaren voor zijn pensionering in 2016 werkte hij als zelfstandig adviseur voorinternationaliseringsprogramma's van universiteiten en hogescholen.

 • drs Michiel Edward van der Tuuk

  Drs. Edward van der Tuuk studeerde sociale filosofie, wetenschap & samenleving, en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde af op de ethische implicaties van de wettelijke erkenning van 'intrinsieke waarde' in de Gezondheids- en Welzijnswet voor Dieren en de Wet op de Dierproeven in relatie tot moderne biotechnologie. Hij verzorgt cursussen voor de HOVO / Senioren-academie, de U3L, de ISVW, en voorheen het Instituut voor Filosofie en de Volksuniversiteit.


  Botsende culturen

  Mensen hebben behoefte aan erkenning. In een veranderende wereld die gekenmerkt wordt door globalisering, competitie en afbrokkeling van traditionele structuren en systemen van representatie komt die erkenning onder druk te staan. 'Vertrouwen in de toekomst' luidde de titel die het regeerakkoord in 2017 meekreeg. Het lijkt een bezwering van gevoelens van onzekerheid, onveiligheid en animositeit, welke de brandstof vormen voor polarisatie en identiteitspolitiek.

  bekijk cursus

  Botsende culturen

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Mensen hebben behoefte aan erkenning. In een veranderende wereld die gekenmerkt wordt door globalisering, competitie en afbrokkeling van traditionele structuren en systemen van representatie komt die erkenning onder druk te staan. 'Vertrouwen in de toekomst' luidde de titel die het regeerakkoord in 2017 meekreeg. Het lijkt een bezwering van gevoelens van onzekerheid, onveiligheid en animositeit, welke de brandstof vormen voor polarisatie en identiteitspolitiek.

  bekijk cursus

 • drs. ellen van der Vecht

  Drs Ellen van der Vecht geeft als kunsthistorica les op verschillende gebieden van de kunstgeschiedenis, met als specialisaties Italiaanse renaissance en de beeldende kunst van de 19-20e eeuw.


  Het verhaal van een topstuk

  Het leven van een kunstenaar staat altijd in direct verband met zijn werk, en wordt daar soms in zichtbaar. Per keer komt in deze serie één kunstenaar aan bod, met één specifiek kunstwerk dat een speciale plaats inneemt in zijn leven. Ook komen er werken ter sprake die voor latere kunstenaars van grote invloed zijn geweest. De nadruk ligt op het leven van de kunstenaar en de ontstaansgeschiedenis van steeds één specifiek werk.

  bekijk cursus

  Moderne kunst van Europa

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. In 10 hoorcolleges krijgt u een overzicht van de moderne kunst van de afgelopen 130 jaar. In de late 19e eeuw worden door Van Gogh, Gauguin en Cézanne vastgeroeste regels langzaam losgelaten. We zien wie de grote ontwikkelingen in de 20e eeuw gaan bepalen. Alle grote namen komen voorbij.

  bekijk cursus

 • Mr. dr. Welmoed van der Velde

  Mr. dr. Welmoed van der Velde is lector Maritime Law aan NHL Stenden hogeschool bij het Maritiem Instituut Willem Barentsz. Daarnaast werkt zij als raadsheer-plaatsvervanger bij het Gerechtshof Den Haag en als plv. voorzitter bij het Tuchtcollege voor de Scheepvaart. Welmoed van der Velde is gepromoveerd aan de Rijksuniversiteit Groningen op de positie van het zeeschip in het internationaal privaatrecht.


  Voorjaarslezing Friesland - Wrakken in de Noordzee

  Voor de Nederlandse kust liggen zo’n 3000 wrakken van schepen en vliegtuigen. Daarnaast ligt er munitie op de bodem van de Noordzee. Van de meeste van de wrakken is de identiteit onbekend en weten we niet welke lading er (nog) in zit. De wrakken kunnen nog brandstof, chemicaliën en munitie bevatten die een risico kunnen vormen voor de veiligheid van de scheepvaart en het milieu.

  bekijk cursus

 • prof. dr. em. John J. Videler

  Dr. John J. Videler is emeritus hoogleraar Evolutionaire Mechanica aan de Universiteit van Leiden, en Mariene Zoölogie en Bionica aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn expertise omvat kennis over zwemmen, vliegen en toepassingen van biologische kennis in de techniek.

  Homepage: www.joepvof.nl

   


  Inleiding in de mariene biologie

  Zeeën en oceanen bedekken bijna driekwart van het oppervlak van onze blauwe planeet. Elke druppel van de in totaal 1370 miljoen kubieke kilometer zeewater bevat levende wezens: virussen, bacteriën, planten en dieren. De mariene biologie bestudeert deze afzonderlijk, in interactie met elkaar en in interactie met hun fysische en chemische omgeving. Met recht een 'mer à boire".

  bekijk cursus

 • dr. Marianne Vogel

  Marianne Vogel (1958) is persoonlijke coach en literatuurwetenschapper. In haar advies- en coachpraktijk De Bosvogel te Zuidhorn begeleidt zij cliënten. Daarnaast geeft ze cursussen en leesgroepen. Marianne Vogel is gepromoveerd in de Letteren en in de Algemene Wetenschappen. Haar specialiteiten zijn literatuur- en cultuuranalyse, zingeving en creatieve omgang met problemen.


  Berlijn en de Tweede Wereldoorlog

  In Berlijn is de Tweede Wereldoorlog nog altijd zichtbaar in talrijke ‘Erinnerungsorte’: plekken die voor een grote groep mensen een speciale betekenis hebben. Interessant is dat zo’n ‘plek’ ook een persoon, voorwerp of gebeurtenis kan zijn. Wat wordt herinnerd? Hoe? En wat zegt ons dat over de oorlog en over goed en fout?

  bekijk cursus

 • drs. Fons van Wanroij

  Fons van Wanroij was bijna veertig jaar leraar Nederlands. Zijn belangstelling voor de kunsten en de geschiedenis leidde tot enkele bescheiden publicaties en de organisatie van veelsoortige culturele evenementen in Stad, Lande en buitenlanden.


  De kunst van het verliezen

  Verlies is in ons bestaan ingebouwd. Er is geen gebruiksaanwijzing voor hoe wij met verlies moeten omgaan. Misschien is de kunst van het verliezen wel de kunst van het winnen: het belangrijk maken van wat wel kan. Kunstenaars als Ket, Beethoven en Nijhoff verwerkten of sublimeerden hun verlies door middel van hun kunst.

  bekijk cursus

 • Oscar Weijman
 • dr. Paul Wesselius

  Dr. Paul Wesselius (1942) studeerde sterrenkunde in Amsterdam. Tot 2005 werkte hij bij SRON aan de satellieten ANS, IRAS, ISO en Herschel, de laatste 10 jaar als divisiehoof


  Astrobiologie - Kunnen we Leven buiten de Aarde ontdekken?

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Eén van de belangrijkste vragen voor de mensheid is: Zijn wij alleen in het grote heelal? Of zijn er elders ook intelligent wezens. Of wat simpeler: komt er Leven op microbeniveau voor, buiten de Aarde? Daar kan over gespeculeerd worden, maar hoe kunnen we het meten?

  bekijk cursus

 • Wildevuur, Reijngoud, Van Baak, Otten

  Een Evolutionair Verhaal vol Verrassingen

  Van bacteriën naar cultuur, het is vragen om problemen! Toch is dit precies wat wij willen. Hoe heeft de biologische evolutie tot de menselijke cultuur geleid? Wij denken dat de cultuur ontstond omdat organismen actief handelend dingen maken en overdragen.

  bekijk cursus

 • drs. Andreas Wismeijer

  Andreas Wismeijer heeft na zijn afstuderen aan de Universiteit van Tilburg zes jaar aan de Vrije Universiteit van Barcelona gewerkt als docent en onderzoeker. Zijn onderzoek richt zich met name op de persoonlijkheidspsychologie en de relatie tussen het hebben van geheimen en welzijn.


  De psychologie van emoties

  Emoties zijn van groot belang voor ons dagelijks functioneren en bepalend voor ons welbevinden. Ook worden emoties steeds meer zichtbaar in onze cultuur. Maar wat zijn emoties precies en welke emoties kunnen we onderscheiden? En weten we hoe ze inwerken op ons gedrag en welbevinden?

  bekijk cursus

 • drs. Arnold Ziegelaar

  Arnold Ziegelaar (1962) is filosoof, beeldend kunstenaar en schrijver. Hij is als docent filosofie werkzaam in het hoger onderwijs. Zijn interesse ligt vooral bij metafysica, bewustzijnsfilosofie en levensfilosofie. Hij publiceerde Aardse mystiek, inleiding in de filosofie van de verwondering (2015) en Oorspronkelijk bewustzijn, een kritiek van de neuromane rede (2016)..Hij verricht als buitenpromovendus bij de Universiteit Leiden onderzoek naar de grondvraag van de metafysica.

  Homepage: www.arnoldziegelaar.nl

   


  Friedrich Nietzsche: denker en ziener

  Friedrich Nietzsche (1844-1900) is atheïst, nihilist, amoralist, machtsdenker, relativist, onheilsprofeet, levensbeamer en invloedrijk in elke periode na 1900. Ruim een eeuw na zijn dood lijken zijn denkbeelden en profetieën nog niets aan kracht te hebben ingeboet.

  bekijk cursus

 • dr. Marcel Zwitser

  Dr. Marcel S. Zwitser studeerde muziektheorie en muziekwetenschap en rondde zijn opleiding af met een postdoctorale lerarenopleiding muziek. In 2012 promoveerde hij aan de Universiteit van Utrecht op een interdisciplinair proefschrift muziekwetenschap en historische theologie. Sinds 2000 verzorgt hij cursussen voor het HOVO in o.m. Groningen en Amsterdam. Website: www.marcelzwitser.nl


  Beethovens piano’s en pianosonates

  Introductie tot de pianomuziek van één van de grootste componisten uit de Europese muziekgeschiedenis, wiens 250e geboortedag in 2020 wordt herdacht.

  bekijk cursus

  Muziek in de lijdensweek, 2020

  In de jaarlijkse lezing (aanhalingsteken) muziek in de lijdensweek (aanhalingsteken) staat dit jaar Haydns fascinerende compositie over de lijdensgeschiedenis van Christus centraal.

  bekijk cursus

  Van harte! Moge het tot de harten gaan!

  De uiterste inschrijfdatum is voorbij. U kunt zich nog wel inschrijven maar u ontvangt geen cursusinformatiebrief meer. U kunt ook alleen nog betalen met Ideal. Introductie tot het leven en het werk van één van de grootste componisten uit de Europese muziekgeschiedenis, wiens 250e geboortedag in 2020 wordt herdacht.

  bekijk cursus

  Muziek in de lijdensweek, 2020

  In de jaarlijkse lezing (aanhalingsteken) muziek in de lijdensweek (aanhalingsteken) staat dit jaar Haydns fascinerende compositie over de lijdensgeschiedenis van Christus centraal.

  bekijk cursus

  Van harte! Moge het tot de harten gaan!

  Introductie tot het leven en het werk van één van de grootste componisten uit de Europese muziekgeschiedenis, wiens 250e geboortedag in 2020 wordt herdacht.

  bekijk cursus

Cursusgids
We hopen dat u een goede keuze kunt maken uit ons cursusaanbod.