WOII vanuit zee! De strijd in de Pacific.

Opkomst en ondergang van grootmacht Japan tijdens WOII

  • Cursusnummer: 24ZN-1G08
  • Vakgebied: Geschiedenis
  • Locatie: Groningen
  • Seizoen: 2024-najaar
  • Dag: Woensdag
  • Inschrijven voor: wo 18 sep. 2024
  • Tijd: 10.00-12.00 uur
  • Cursusdata: 2 oktober t/m 27 november, 30 oktober vervalt
  • Prijs: € 212.00
  • Aantal colleges: 8
  • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
  • Cursusmateriaal:

    Aanbevolen literatuur: Overleven ,  Ynskje Penning, Uitgeverij Penningboek. 3 dln.

  • Opmerkingen:

    De powerpoint van deze cursus wordt niet digitaal beschikbaar gesteld.

WOII vanuit zee! De strijd in de Pacific.

Japan wil een Groot Aziatisch Welvaartsrijk stichten onder Japanse leiding. Daarin is geen plaats meer voor koloniale mogendheden als Nederland, USA en Groot-Brittannië, die Azië als wingewest uitbuiten en de bevolking onderdrukken. Vertrekken ze niet? Dan zal Japan ze met geweld Azië uitjagen.

In 80 jaar tijd heeft Japan zich ontwikkeld van een volledig geïsoleerd land  tot een industriële wereldmacht van formaat met een enorm leger en een indrukwekkende vloot.  
In 1940 besluit Japan tot het stichten van een Groot Aziatische Welvaartsrijk onder Japanse leiding en sluit een verbond met Nazi-Duitsland en Italië, die ook gebiedsuitbreiding willen. Alle koloniale mogendheden moeten uit Azië vertrekken.  

Het westen heeft het druk met WOI, de wereldwijde crisis en met Nazi-Duitsland en ziet niet hoe ingrijpend Japan veranderd is. Tot Japan op 7 december 1941 Pearl Harbor aanvalt om de Amerikaanse Pacific vloot te vernietigen. In een jaar tijd worden de geallieerden op alle fronten verslagen. Japan verovert een immens gebied en staat voor Australië. Wat nu?

 

Programma

 1. De opkomst van Japan als wereldmacht 
Van een volmaakt geïsoleerd land  tot een wereldmacht van formaat. Japan wil een Groot Aziatisch Wereldrijk stichten onder Japanse leiding. Wat ging er vooraf aan de aanval op Pearl Harbor en hoe verliep de aanval? 

 2. Oorlog in de Pacific tot juni 1942 
Japan valt op 7 december 1941 niet alleen Pearl Harbor aan, maar ook Hongkong, Malakka, (Brits) Wake Island en de Filipijnen (Amerikaans). Op 8 december verklaren de USA, Groot-Brittannië en de gevluchte Nederlandse regering Japan de oorlog. De gezamenlijke vloot ABDACOM moet de Pacific verdedigen tegen Japanse infiltraties. De geallieerden verliezen op alle fronten en moeten vluchten. 

 3. Singapore veroverd, de Slag in de Javazee 
De val van Singapore. Berusten de geruchten over manipulaties van Churchill om de USA in oorlog te krijgen op waarheid? De Slag in de Javazee onder Karel Doorman. De ontbinding van ABDACOM.  
En groep Nederlandse mariniers vlucht naar Australië. 

 4. Australië en de Slag in de Koraalzee 
Australië heeft zich zeer ingezet voor de Britten, maar doen de Britten hetzelfde voor Australië? Japanse landingen op New-Britain, Nieuw Guinea en de Solomon Eilanden. Australië zoekt aansluiting bij de USA. De ANZAC FORCE wordt samengesteld. 
Japan boekt grote successen! Wie is admiraal Yamamoto en wat denkt hij?  
Japan wil Australië isoleren en Port Moresby bezetten. Gevolg: De Slag in de Koraalzee 

 5. De aanval op Midway en de gevolgen 
De gehavende geallieerde vloot trekt zich na de Slag in de Koraalzee terug in Pearl Harbor. Dan horen de Amerikanen over de aanstaande aanval op Midway. De nauwelijks gerepareerde schepen gaan de zee op.  Midway en de grote gevolgen daarvan. 
Wat gebeurt er in Europa? De Doolittle Raid: Amerikaanse luchtaanval op Tokyo. Wie is admiraal King? Amerikaanse mariniers krijgen op de Figi’s jungle training.  

 6. De Kokoda Trail, de Guadalcanal Campaign  
Japan besluit om Port Moresby over land te veroveren. Bij Lae loopt het Japanse offensief vast. Maar bij Buna begint de Kokoda Trail, dwars over de staart van Nieuw Guinea en over het 4000 meter hoge Owen Stanley gebergte. De afloop is dramatisch. 
De Amerikaanse aanval op Guadalcanal. Bittere gevechten, die de Amerikanen na een half jaar met grote moeite winnen. De USA staat op z’n kop. 

 7. Japan in het defensief, twee geallieerde aanvalroutes 
Japan heeft bijna zijn doel bereikt. Kan Japan houden wat het veroverd heeft?  
Admiraal Nimitz en generaal MacArthur worden het onderling niet eens. MacArthur gaat via Nieuw-Guinea regelrecht op de Filipijnen af en krijgt support van een kleine US vlooteenheid. Admiraal Nimitz doet aan Island Hopping via de zee. Tarawa, Iwo Jima, Okinawa. Ze trekken samen op tijdens de grote Slag om de Filipijnen.  

  8. Het einde van de Japanse strijd 
De strijd in Birma, India en China. Kamikaze piloten. De Japanners geven niet op en zijn bereid te vechten tot de laatste man. Atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. Japan geeft zich over. MacArthur krijgt het voor het zeggen in Japan. 
Wat gebeurt er met de koloniën van Groot-Brittannië, USA en Nederland?  
Japanse gevangenen kampen. De strijd tegen het communisme. 

 

Penning is in 2023 begonnen met tien zeer succesvolle colleges   over WOII tot half 1943 toen Groot-Brittannië op punt van omvallen stond.  In 2025 verwacht ze de serie af te kunnen ronden met 10 colleges over de eindfase van WOII, overgaand in de Koude Oorlog.  
Veel kwesties die zich nu voordoen, hebben hun oorsprong in het verleden. Penning trekt de lijnen door naar het heden. 

 

foto: Ontscheping van bulldozers en tanks uit een LTS-landingsvaartuig, (bron: Nederlands instituut voor Militaire Historie)

Ynskje Penning-Van Staalduinen
Ynskje Penning is geschiedenis docent. Ze heeft talloze lezingen gegeven over de achtergronden van haar historische romans, waarvoor ze zeer uitgebreid onderzoek doet.