Klimaatverandering en energietransitie
Hoe ziet het energiesysteem van de toekomst eruit?
- Cursusnummer: x24Z-1G06
- Locatie: Groningen
- Seizoen: 2024-voorjaar/zomer
- Dag: Woensdag
- Inschrijven voor: do 20 jun. 2024
- Tijd: 10.00-12.00 uur
- Cursusdata: 3 t/m 24 juli
- Prijs: € 145.00
- Aantal colleges: 4
- Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
- Cursusmateriaal:
Aanbevolen literatuur; De energietransitie uitgelegd, Sanne de Boer, ISBN 9789083083032
- Opmerkingen:
Cursusprijs inclusie koffie/thee en een jaarabonnement op de Hortus Haren
Klimaatverandering en energietransitie
Het klimaat verandert wereldwijd en ook in Nederland. De gemiddelde temperatuur stijgt, het is te droog of te nat, extreem hete dagen komen vaker voor. Om verdere opwarming van de aarde en de gevolgen daarvan zoveel mogelijk te voorkomen zijn in Parijs (2015) klimaatdoelen gesteld. De energietransitie, het overstappen van fossiele brandstoffen op duurzame energiebronnen zoals zon en wind, levert een belangrijke bijdrage.
In deze collegereeks geven verschillende docenten van kennisinstellingen en het bedrijfsleven een inkijk in verschillende aspecten van de energietransitie. Vragen als : wat is de relatie tussen klimaat(verandering) en energie(transitie)? Waarom is energietransitie nodig? Wat is energie eigenlijk? Welke manieren van vergroening van ons energiesysteem zijn mogelijk? Kan hernieuwbaar gas, als groen gas en groene waterstof aardgas helemaal vervangen? Hoe komt het dat de eerste Europese Hydrogen Valley in Groningen ligt?
Er is volop gelegenheid tot het stellen van vragen.
De cursus is zonder veel voorkennis goed te volgen voor iedereen met interesse op dit gebied.
Programma
1. Sanne de Boer Msc.
Aanleiding energietransitie, beleidsdoelen, energietransitie in breder perspectief (energiesysteem van de toekomst)
2. Dr. Ir. Martien Visser
Wat is energie; De energiesector, opslag van energie en vraagsturing, (transport en distributie van energie);
3. Ruud Paap MBa
Panorama Groen gas, competitie biomassa, technieken, dilemma’s, link stikstof
4. Dr. Tineke van der Meij
Welke rol kan waterstof spelen, inclusief demo waterstof maken.
Docenten
Sanne de Boer Msc. , linkedin.com/in/sanne-de-boer-47998820
Sanne de Boer is cum laude afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht in de innovatie- en energiewetenschappen. Ze heeft gewerkt als consultant voor de Europese Commissie en Nederlandse overheden op het gebied van hernieuwbare energie. Ze werkte bij Stedin, en nu bij Rabobank als senior energie analist.
Sanne is auteur van het boek ‘De energietransitie uitgelegd.”
Dr. Ir. Martien Visser, linkedin.com/in/martien-visser-39800958
Martien Visser is parttime lector Energietransitie aan de Hanzehogeschool en sinds 1992 werkzaam bij NV Nederlandse Gasunie. Hij is gepromoveerd aan de TU Delft, is zijn loopbaan begonnen in de windenergie en werkte bij de International Flame Research Foundation. Martien is Fellow van het Clingendael instituut, schrijft columns voor Energiepodium en heeft bijna 30.000 volgers op zijn twitter/x account, waar hij dagelijks in cijfers duiding geeft aan de energietransitie.
Ruud Paap MBa, linkedin.com/in/ruud-paap-0161677
Ruud Paap is programmamanager groen gas bij het Groengasplatform en Themacoordinator groen gas bij New Energy Coalition. Hij studeerde af aan de Universiteit Twente in de milieuwetenschappen en werkte nadien onder andere bij Omrin en voor TKI gas. Ruud werkte mee aan het rapport “Panorama groen gas”
Dr. Tineke van der Meij, linkedin.com/in/tineke-van-der-meij
Tineke van der Meij is werkzaam als (gast)docent bij de Hanzehogeschool en als projectleider bij ENTRANCE. Tineke studeerde natuur- en sterrenkunde en promoveerde aan de Universiteit Utrecht. Na bijna 30 jaar bij Gasunie, startte zij in 2018 als zelfstandige onder de naam EnergyGarden. Zij was projectcoördinator (biogas) bij de RUG, en is nu projectadviseur bij New Energy Coalition, en geeft masterclasses en H2-clinics rond energietransitie en waterstof.
Coördinatie collegereeks: Dr. Tineke van der Meij
Praktische informatie
De colleges vinden plaats in het Theehuis Kreunen van de Draak in Hortus Haren. Bij deze collegereeks is een individueel jaarabonnement voor de Hortus inbegrepen.
Indien u beschikt over een jaarkaart voor de hortus, kunt u kortingcode 02-Hortus opgeven. U krijgt dan € 27 korting op de cursusprijs. Jaarkaart tonen bij de ingang.
Afbeelding: Vanaf dak eemscentrale. foto Tineke van der Meij