De roerige jaren ’60 in Frankrijk

Politiek, cultuur, levenswijzen

  • Cursusnummer: x23WV-1G13
  • Vakgebied: Mens en maatschappij
  • Locatie: Groningen
  • Seizoen: 2023-Winter/voorjaar
  • Dag: Dinsdag
  • Inschrijven voor: di 24 jan. 2023
  • Tijd: 11.15-13.00 uur
  • Cursusdata: 7 februari t/m 28 maart, 28 februari vervalt. Reservedatum 4 april
  • Prijs: € 178.00
  • Aantal colleges: 7
  • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie

De roerige jaren ’60 in Frankrijk

Net als in veel westerse landen betekenen de jaren ’60 in Frankrijk het begin van een nieuw tijdperk. Einde van de Algerijnse oorlog, dood van Édith Piaf, Concorde, Nouvelle Vague, Mei ’68; De Gaulle, Brigitte Bardot, Françoise Hardy, Jean-Luc Godard, Alain Delon, Jean-Paul Belmondo, Marguerite Duras. In deze cursus hoort u wat deze -  en nog vele andere in Nederland minder bekende -  namen en evenementen betekend hebben in deze roerige jaren. 

Het decennium begint met terroristische aanslagen van aanhangers van Frans Algerije en in mei ’68 komen studenten in opstand. Intussen kent het land een forse economische groei en bloeit de jeugdcultuur.  

Met de Gaulle als oppermachtige President komt er eindelijk een einde aan de Algerijnse oorlog en vindt de dekolonisatie plaats. Allerlei prestigieuze werken moeten de grandeur van Frankrijk bewerkstelligen. Het modale gezin profiteert volop van de consumptiemaatschappij, het toerisme bloeit, het platteland verandert.  

Met de opkomst van de jeugdcultuur vinden generatieconflicten plaats. De grote chansonniers krijgen concurrentie van de opbloeiende 'yéyé' cultuur met nieuwe idolen als o.a. Johnny Hallyday en Françoise Hardy. Er ontstaan nieuwe stromingen in de literatuur en in de film: de Nouveau Roman en de Nouvelle Vague. Jean-Paul Belmondo en Alain Delon worden sterren, Brigitte Bardot maakt furore.  

De babyboomers generatie wil haar ideeën en levenswijze opleggen en in mei ’68 breekt in Parijs de studentenopstand uit. Dit betekent het einde van het gezag van de Gaulle. Een nieuw tijdperk begint.

 

Programma

1. Politieke en sociale context: De Gaulle president / De 5e Republiek / De ‘grandeur’ van Frankrijk / De communisten.

2. Dekolonisatie en einde van de Algerijnse oorlog / Gevolgen in Frankrijk.

3. Economische groei / De consumptiemaatschappij / Nieuwe gastarbeiders / Evolutie van het platteland.

4. Opkomst van de jeugdcultuur / Generatieconflicten / De ‘yéyés’ / Neergang van het Franse chanson?  
Vrouwenemancipatie en seksuele revolutie: Brigitte Bardot / De pil / Nieuwe wetten.

5. Kunst, literatuur en film: Geëngageerde kunst / De Nouveau Roman / De Nouvelle Vague / Topjaren van de Franse cinema.  

6. Opstand in mei ’68: politieke of culturele revolutie?

7. Einde van de de Gaulle-jaren. Frankrijk na Mei ’68.

 

 

 

 

 

Alberte Roué
Drs Alberte Roué was docent Franse taal en cultuur aan de RUG. Zij verzorgt al vele jaren cursussen voor de HOVO en het Institut français.