Menu

Veldcursus Drentse insecten

Entomologie in ecologisch én milieu perspectief

Veldcursus Drentse insecten
 • Cursusnummer: x20Z-03
 • Vakgebied: Natuurwetenschap
 • Dag: Dinsdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  28 Jul 2020
 • Tijd: 10.00-12.15 (college online) excursie 13.15-16.00 uur
 • Cursusdata: Maandag 17, dinsdag 18 en donderdag 20 augustus 2020
 • Prijs: € 165
 • Aantal colleges: 3 dagen
 • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
 • Opmerkingen:

  De colleges van deze cursus worden online gegeven. De excursies zijn uiteraard 'in levende lijve'

Veldcursus Drentse insecten

Met de veldcursus 'Drentse insecten' stapt u als Erik en het groot insectenboek” in de bijzondere wereld van mieren, kevers, libellen, vlinders en nog veel meer. Naast drie inleidende colleges gaat u op stap om samen met de docent insecten te ontmoeten en te bestuderen.De veldcursus Drentse insecten is opgezet als kennismakingscursus met insecten maar ook als verdieping en uitbreiding na de herfstcursus entomologie (2019). 
Let op, anders dan in de gids vermeld staat, worden de colleges van deze cursus online gegeven. De excursies zijn gewoon op locatie.

Voor veel mensen zijn insecten niet meer dan zespotige kriebelbeestjes of juist vertederende fladderaars. Voor tuiniers en boeren zijn het onmisbare bestuivers, voor medici overbrengers van ziekten maar voor biologen zijn het vooral steeds maar weer verbazingwekkende studie objecten. Bombardeerkevers die chemische oorlogsvoering gebruiken, gentiaanblauwtjes die niet kunnen bestaan zonder twee soorten steekmieren of zweefvliegen in dusdanige vermomming dat zelfs kenners twee keer moeten kijken om zeker te zijn dat het geen wespen of hommels zijn. Tegelijkertijd lezen we in de pers geregeld dat het slecht gaat met de insectenstand. Bijen verdwijnen, vlinders sterven uit en het bodemleven komt tot stilstand dankzij nieuwe bestrijdingsmiddelen. 

Er is een cursus ontworpen waarbij u collegebanken combineert met veldwerk. Kennis opgedaan in de ochtenduren kunt u in de middag toepassen tijdens excursies in Noord-Drenthe. Staat de docent in de ochtend voor de groep, in de middag is hij vooral encyclopedie waarvan u zoveel mogelijk gebruik kan maken. Met rupsenklopnetten en libellenvangnetten gaat u inventariseren en kennis maken met de meest algemene insectengroepen. Met name libellen, vlinders, diverse kever- en wantsengroepen zullen daarbij aan bod komen. Wetenschappelijke namen worden  zeker gebruikt maar waar mogelijk ook Nederlandse namen. Soortenkennis is echter ondergeschikt aan de ecologische plek, en de aanpassing daarvoor, van de verschillende gevangen insecten.  

Programma
Dag 1: Twee volle college uren: inleiding, taxonomie. Na de lunch excursie Landgoed Mensinge (Roden) 
Dag 2: Twee volledige college uren: fysiologie, ecologie. Na de lunch excursie Ballooërveld 
Dag 3: Twee volledige college uren: Insecten en de mens, achteruitgang en vooruitgang. Na de lunch excursie Oudemolen. 
 

Kees Boele

Kees Boele (1956) is bioloog en inmiddels vele jaren werkzaam voor Hovo.