De kunst van het middeleeuwse manuscript
Ontstaan en decoratie van kunstwerken binnen een kaft
- Cursusnummer: 25WV-1G19
- Vakgebied: Kunst- en cultuurgeschiedenis
- Locatie: Groningen
- Seizoen: 2025 winter/voorjaar
- Dag: Woensdag
- Inschrijven voor: wo 05 mrt. 2025
- Tijd: 14.00-16.00 uur
- Cursusdata: 19 maart t/m 2 april
- Prijs: € 100.00
- Aantal colleges: 3
- Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
- Cursusmateriaal:
Digitale syllabus.
Aanbevolen literatuur: A.S. Korteweg, Kriezels, aubergines en takkenbossen. 1992.
- Opmerkingen:
Maximaal 21 deelnemers, plaatsing op volgorde van aanmelding
De kunst van het middeleeuwse manuscript
De cursus geeft een overzicht van de opkomst en ontwikkeling van het middeleeuwse manuscript, de verschillende vormen van decoratie in de manuscripten, en de fysieke elementen van het manuscript. Bekende manuscripten worden gekoppeld aan voorbeelden in de Universiteitsbibliotheek Groningen, welke we tijdens een bezoek zullen bekijken.
Tijdens de cursus duiken we in de geschiedenis van de manuscripten en focussen we ons op de kunstwerken die deze boeken waarborgen. We zullen het hebben over het ontstaan van het manuscript en de belangrijke ontwikkelingen die het manuscript is ondergaan. We nemen de collectie manuscripten van de Universiteitsbibliotheek als uitgangspunt en kijken wie de manuscripten heeft gemaakt, en voor welk publiek. Om die vragen te beantwoorden, kijken we naar de fysieke elementen van de manuscripten en naar de decoratie die de manuscripten bevatten. We kijken naar randen vol bloemen en op zichzelf staande miniaturen. Aan het einde van de cursus hebben we prachtige manuscripten gezien en kunnen we de kunst die zich tussen de kaften bevindt een stukje beter uitleggen.
Programma
In het eerste college komt de geschiedenis van manuscripten aan bod. Hoe is het manuscript ontstaan, door wie is het gemaakt, en met welke materialen? In het tweede college kijken we naar de decoratie in de manuscripten. We zullen bijvoorbeeld zien dat je aan de decoratie kunt zien waar een manuscript vandaan komt, en de miniaturen in hun context plaatsen. Om dit te doen kijken we specifiek naar Getijdenboeken en typisch Groningse decoratie. Het derde college gaat over de manuscripten die zijn bewaard en de voor- en nadelen van digitale manuscripten-collecties. We eindigen de cursus in de Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek Groningen, waar we een aantal manuscripten gaan bekijken als voorbeeld van wat we de weken daarvoor hebben gezien.
Afbeelding: Eigen foto van Getijdenboek in de UB Groningen uit c. 1485-95, uklu HANDS 219. Fragment van pagina. Digitaal te bekijken: https://dbc.rug.nl/digital/collection/manuscripts/id/15784/rec/2