Psychomythologie. De grootste misverstanden in de psychologie

  • Cursusnummer: 25WV-1G20
  • Vakgebied: Mens en maatschappij
  • Locatie: Groningen
  • Seizoen: 2025 winter/voorjaar
  • Dag: Maandag
  • Inschrijven voor: ma 20 jan. 2025
  • Tijd: 10.15-12.00 uur
  • Cursusdata: 3 februari, 24 februari, 10 en 24 maart
  • Prijs: € 125.00
  • Aantal colleges: 4 colleges, om de week
  • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie

Psychomythologie. De grootste misverstanden in de psychologie

De psychologie is een fascinerend vakgebied dat ons helpt om gedrag en geestelijke processen van mensen te
begrijpen. Helaas bestaan er ook veel misvattingen en mythes die door veel mensen nog steeds als feiten worden beschouwd. In deze serie van vier colleges bespreken we een aantal van die bekende misvattingen.

De psychologie heeft zich een plek verworven in de wetenschap. Terecht, want er wordt veel, goed en gedegen onderzoek gedaan. Echter, naarmate er meer onderzoek beschikbaar komt blijkt ook dat bepaalde theorieën en eerder gedane claims niet houdbaar meer zijn.

Wist u bijvoorbeeld dat die wereldberoemde piramide van Maslow helemaal niet van Maslow is, dit model wordt ten onrechte aan hem toegeschreven. En dat beroemde experiment in die gevangenis? Prof. Zimbardo heeft een aantal jaren geleden toegegeven dat het in werkelijkheid heel anders ging. Heeft onze linkerhersenhelft een andere functie dan de rechterhersenhelft? Zijn wij ons brein? Werkt een leugendetector? Bestaat er zoiets als een sterke persoonlijkheid? Is intrinsieke motivatie beter dan extrinsieke motivatie? Zijn emoties universeel?

In deze serie van vier college vertellen we over mythes, misverstanden en misleidingen uit de psychologie en de hedendaagse kijk op deze zaken.

Programma
Elk college beginnen we met het bespreken van enkele beroemde onderzoeken of bekende theorieën uit de psychologie van de laatste 150 jaar. Daarna komt de ontknoping: wel, zo zit het dus niet. Vervolgens bespreken we hoe deze mythe of dit misverstand in de wereld is gekomen. Was het een niet representatieve steekproef, een misverstand, bewuste misleiding omdat er bepaalde belangen in het geding waren? Niet in alle gevallen valt de aanleiding precies te achterhalen maar in veel gevallen is dat inmiddels wel bekend.

Voor deze cursus is geen specifieke voorkennis nodig, u zult heel veel begrippen, namen en uitspraken herkennen want de psychologie gaat immers over ons dagelijks leven. We bespreken alleen die kwesties waarover inmiddels consensus bestaat dat het in werkelijkheid anders zit dan we ooit aannamen. Met de nodige voorzichtigheid en voldoende relativeringsvermogen want misschien blijkt morgen wel dat wat we nu voor waar aannemen toch echt een mythe is….…

 

Afbeelding: linkedIn.com

Agnes Schilder
Agnes Schilder is toegepast psycholoog, spreker, docent en coach. Ze is docent-onderzoeker aan de Hanze en NHLStenden. Homepage: www.acttoo.nl en www.bovenhetmaaiveldcoaching.nl