Het leven en werk van Michelangelo (1475-1564)
- Cursusnummer: 24WV-2F05
- Vakgebied: Kunst- en cultuurgeschiedenis
- Locatie: Leeuwarden
- Seizoen: 2024-winter/voorjaar
- Dag: Donderdag
- Inschrijven voor: donderdag 22 februari 2024
- Tijd: 14.00-16.00 uur
- Cursusdata: 7 t/m 28 maart
- Prijs: € 116
- Aantal colleges: 4
- Werkvorm: Hoorcollege
- Opmerkingen:
De powerpoints van deze cursus worden niet beschikbaar gesteld.
Het leven en werk van Michelangelo (1475-1564)
Michelangelo is een van de grootste namen uit onze kunstgeschiedenis. Hij was betrokken bij een aantal kunstwerken in zowel de schilderkunst, de beeldhouwkunst als de architectuur, die wij nu koesteren als de grote monumenten uit de hoog-Renaissance.
Een groot kunstenaar wordt ook door de juiste omstandigheden gemaakt. In zijn jeugd was Michelangelo in de leer bij Ghirlandaio, een succesvolle schilder in Florence. Dat stelde hem in staat later de fresco’s in Sixtijnse kapel te schilderen, eigenlijk tegen zijn zin in want hij voelde zich vooral beeldhouwer. Architectuuropdrachten kreeg hij in eerste instantie door zijn banden met de familie De’ Medici. Door die ervaring kon hij later bouwmeester van de Sint Pieter worden, de hoofdkerk van het Christendom. Maar het zijn niet alleen de omstandigheden, het is ook de man zelf: Michelangelo was trots en humeurig, iemand die conflicten niet uit de weg ging en het liefst werkte.
Deze mix van omstandigheden, tijdsgewricht en persoonlijke eigenschappen vormt de basis voor een boeiende geschiedenis over zijn leven en werk. Verder kijken we in dit college uit welke bronnen Michelangelo putte: zijn voorgangers, de christelijke iconografie en de Oudheid. We kijken naar zijn invloed op de kunstgeschiedenis en naar kunsttheorie. Omdat we bijvoorbeeld bij de Sixtijnse kapel de wordingsgeschiedenis nauwgezet gaan volgen, zullen we ook veel close-up beeldmateriaal zien.
Johan Holtrop
