Nationalistische opera of het nationalisme in de opera?

Zingen en spelen in de eigen taal

 • Cursusnummer: 24WV-2F07
 • Vakgebied: Muziek en theater
 • Locatie: Leeuwarden
 • Seizoen: 2024-winter/voorjaar
 • Dag: Donderdag
 • Inschrijven voor: donderdag 25 januari 2024
 • Tijd: 14.00-16.00 uur
 • Cursusdata: 8 februari t/m 4 april
 • Prijs: € 212
 • Aantal colleges: 8
 • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
 • Cursusmateriaal:

  Cursusmateriaal wordt na afloop van het college uitgedeeld

Nationalistische opera of het nationalisme in de opera?

Claudio Monteverdi (1567 - 1643) legt het fundament voor de theatertaal van de opera. Zangkunst als opperste vorm van communicatie. Vanuit Mantova en Venetië zal deze muzikale taal de wereld veroveren. Daarom opera in acht verschillende talen. Nationale juweeltjes die het beluisteren en bekijken meer dan waard zijn. 

Er zijn ongeveer 50.000 opera's gecomponeerd. Het ijzeren repertoire omvat rond de zestig opera's. Waar zijn al die opera's die niet of nauwelijks gespeeld worden? Waaróm worden die niet of nauwelijks gespeeld? In veel gevallen ligt het aan de inhoud. Te tijdelijk onderwerp. Of het ligt aan de muziek. Veel noten zonder zeggingskracht.  En er zijn veel opera's die louter zijn gemaakt voor de binnenlandse markt. Die zijn geschreven in de eigen, nationale taal.  Omdat de toeschouwer dan beter en gemakkelijker bereikbaar is.  
Dankzij de televisietechniek zijn veel van die opera's nu bereikbaar voor een veel groter publiek.  Om ons te helpen elkaar in de eigen taal te leren verstaan.  En wat blijkt? Onder die duizenden totaal onbekende opera's zitten werken van grote betekenis verborgen. Daarvan gaan wij er negen bekijken en beluisteren.  Om te leren dat Europa niet uit één taal bestaat, maar dat tientallen talen tezamen Europa vormen. 

Programma
1. 1608 / Claudio Monteverdi / Il Ballo dell' ingrate / Italiaans; 
    1688 / Henry Purcell / Dido and Aeneas / Engels

2. 1821 / Carl Maria von Weber / Der Freischütz / Duits

3. 1849 / Giacomo Meyerbeer / L' Africaine  / Frans

4. 1865 / Stanislaw Moniusko / Straszny Dwor / Pools

5. 1866 / Bedrich Smetana / De verkochte bruid / Tsechisch

6. 1868 / Arrigo Boito / Mefistofile / Italiaans

7. 1886 / Modeste Moussorgski / Chovantsjina / Russisch

8. 1902 / Carl Nielsen / Saul og David / Deens

 

Korte inhoud van deze opera's:

Claudio Monteverdi / Il Ballo dell' ingrate  
Venus en Cupido bezoeken Pluto in de onderwereld. Zij klagen over de pijlen van Cupido, omdat de vrouwen van Mantova hun minnaars in de steek laten. Vragen over de doodsteek dus.

Henry Purcell / Dido and Aeneas 
Aeneas arriveert in  Carthago , waar Dido regeert. Zijn opdracht is het stichten van het land Italië. Wanneer Aeneas na enige tijd afscheid neemt van Dido, beschuldigt zij hem van schijnheiligheid. Dido sterft van verdriet.

Carl Maria von Weber / Der Freischütz 
Om Agathe te huwen moet Max de schutterswedstrijd winnen. Max gebruikt behekste kogels. Hij wint de wedstrijd maar het verraad komt uit. Dat worden huwelijkse voorwaarden.

Giacomo Meyerbeer / L' Africaine 
De opera kan worden gezien als de optelling van een aantal fictieve gebeurtenissen in het leven van de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama.

Stanislaw Moniusko / Straszny Dwor 
Stefan en Zbigniew zweren trouw aan het leger. Het vaderland is de eerste roeping van de man. Tot grote spijt van Hanna en Jadwiga. Het leven in de metafoor van een spookhuis.

Bedrich Smetana / De verkochte bruid 
Marenka en Jenik zijn elkaar grote jeugdliefde. Dat botst met de keuze van hun ouders. Bevrijdingsopera in de aanstekelijke omgeving van het Tsjechische platteland.

Arrigo Boito / Mefistofile 
Wie is de schepper: God of de mens? Arrigo Boïto tekent naar het voorbeeld van Richard Wagner voor de tekst en de muziek van zijn lezing van Goethe's Faust. Aanvankelijk een flop, na 1875 erkend als meesterwerk.

Modeste Moussorgski / Chovantsjina 
De machtsstrijd in Moskou tussen tsaar  Peter I 'de Grote' en zijn broer Ivan V en vorst Ivan Chovanski en zijn zoon Andrej. Zij smeden een complot om zelf aan de macht te komen. In die strijd de rol van Russisch Orthodoxe Kerk. Meer dan actuele opera. 

Carl Nielsen / Saul og David / Deens
Koning Saul en de profeet Samuel. Koning Saul en Davids harp. David en koningsdochter Mikal. De reus Goliath en Davids steen. David en de speer van koning Saul. David als opvolger van koning Saul. Een prachtige opera geënt op het idioom van Richard Strauss en Richard Wagner.

Huub van 't Hek
Huub van 't Hek is operaspecialist en heeft sinds 1980 zijn eigen Bureau 't Hekst & Uitleg.