Op ontdekking in Parijs
Een reis door de eeuwen heen
- Cursusnummer: 24WV-1G15
- Vakgebied: Kunst- en cultuurgeschiedenis
- Locatie: Groningen
- Seizoen: 2024-winter/voorjaar
- Dag: Donderdag
- Inschrijven voor: donderdag 18 januari 2024
- Tijd: 11.15-13.00 uur
- Cursusdata: 1 februari t/m 28 maart, 22 februari vervalt
- Prijs: € 212
- Aantal colleges: 8
- Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
Op ontdekking in Parijs
Parijs is met haar overbekende monumenten en musea de meest toeristische hoofdstad van de wereld, maar heeft nog veel meer te bieden. Overal in de stad heeft de geschiedenis haar sporen achtergelaten. Met haar 2185 monumenten en meer dan 150 musea, haar paleizen, herenhuizen, kerken, pleinen, bijzondere buurten, straten en parken biedt Parijs de nieuwsgierige bezoeker een geweldige reis door de eeuwen heen.
Van Middeleeuwse gotiek tot hypermoderne architectuur, Parijs heeft het allemaal. Hier ontstond de gotische bouwstijl, er zijn talrijke monumenten en paleizen uit de Renaissance, de 17e en 18e eeuw, de Napoleontische tijd. Bij de grote renovatie van de stad (1853 – 1870) werden aan nieuwe boulevards en pleinen een opera, theaters, stations, hotels, grote warenhuizen en chique huizen gebouwd, in de flamboyante Napoleon III – stijl. De Eiffeltoren en het Grand Palais sierden de Wereldtentoonstellingen van 1889 en 1900. In de Belle Époque floreerde de Art Nouveau-stijl, en later de Art Deco. Na 1960 hebben presidenten Pompidou, Mitterrand en Chirac hun namen verbonden aan postmoderne musea en gebouwen en recentelijk werd de stad enkele hypermoderne gebouwen rijker.
Maar Parijs is veel meer dan een openluchtmuseum. In veel van de monumenten zijn bekende maar ook minder bekende musea gehuisvest die zeer de moeite waard zijn. Er zijn talrijke prachtige historische cafés en restaurants, leuke (volks)buurten, parken en markten en nog meer bijzonders.
Programma
1. Romeinse tijd en Middeleeuwen: een kathedraal, een kapel, kerken, torens, een paleis, een universiteit en een museum.
2. Renaissance en begin 17e eeuw : paleizen (o.a. het Louvre) en voorname herenhuizen, religieuze gebouwen.
3. 17e en 18e eeuw: chique herenhuizen in de Marais en Faubourg Saint-Germain, nu vaak musea. Koninklijke pleinen en neoklassieke monumenten.
4. 19e eeuw: de renovatie van Parijs door Haussmann (1853-1870). Het flamboyante Parijs onder Napoleon III: boulevards, opera, theaters, stations, hotels, grote warenhuizen en chique huizen, musea.
5. De Belle Époque: prestigegebouwen voor de Wereldtentoonstellingen. Uitbreiding van de stad: chique buurten en volksbuurten.
6. Art Nouveau (1890 – 1910) en Art Deco (1910 – 1939).
7. Jaren ’60: president Pompidou en de modernisering van de stad. Jaren ’80: de ‘Grands travaux’ van president Mitterrand.
8. 21e eeuw : hypermoderne musée Jacques Chirac, Fondation Louis Vuitton en Philharmonie de Paris. Parken en markten, leuke buurten.
Alberte Roué
