Menu

Armenië: Het land van Ararat

Een geschiedenis tussen Oost en West

Armenië: Het land van Ararat
 • Cursusnummer: 23WV-2F03
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Leeuwarden
 • Seizoen: 2023-Winter/voorjaar
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  dinsdag 17 januari 2023
 • Tijd: 11.00-13.00 uur
 • Cursusdata: 31 januari t/m 11 april, 28 februari vervalt. Reservedatum 18 april
 • Prijs: € 232
 • Aantal colleges: 10
 • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
 • Opmerkingen:

  De cursus wordt in hybride vorm (live online) aangeboden.

Armenië: Het land van Ararat

Het kleine Armenië trekt af en toe onze aandacht, zoals in 2020 toen er een korte oorlog uitbrak met buurland Azerbeidzjan.  Ook de lotgevallen van Armenen tijdens WO I trekken regelmatig de aandacht: afgelopen februari erkende de Tweede Kamer nog de Armeense genocide. Desondanks weten we maar weinig over deze Kaukasische republiek.

Ingeklemd tussen Rusland, Georgië, Turkije, Iran en Azerbeidzjan ligt het kleine Armenië in de bergen van de Kaukasus. Met Islamitische én Christelijke buren ligt het op een kruispunt van culturen. Dit is een constante uit de geschiedenis: Armenië vormt een kruispunt tussen ‘west’ (Rome, Byzantium, Rusland) en ‘Oost’ (Perzië en diverse islamitische rijken). De positie van Armenië bepaalde ook dat het land in 301, als éérste, het Christendom aannam als staatsgodsdienst. Daarin verschilt het sterk van sommige van z’n Turkse en Perzische buren.  Het heeft het land ook een bijzonder lange én complexe geschiedenis gegeven: grenzen zijn regelmatig verschoven en de Armenen zijn verspreid geraakt over een grote diaspora die zich uitstrekt van Europa tot Iran (en inmiddels óók de Nieuwe Wereld).

Alleen door de geschiedenis van het land te doorlopen ‘van nul tot nu’ kunnen we het huidige Armenië beter begrijpen. En passant worden diverse prangende vragen beantwoord: Waarom is Armenië ‘s werelds oudste Christelijke land en waarom verschilt het Armeense geloof van andere vormen van Christendom? Hoe kan het dat het land lange tijd niet op de kaart heeft gestaan? Waarom werden Armenen in 1915 slachtoffer van een van de eerste genocides van de twintigste eeuw?  Hoe werd het land uiteindelijk deel van de Sovjet-Unie? Waarom staan Armenië en buurland Azerbeidzjan elkaar naar het leven?

Programma
Deze en andere vragen worden in 10 chronologische colleges beantwoord

1. Hayastan - De Voor-Christelijke Oudheid

2. De conversie van Tridates: Het Christelijke Armenië

3. Tussen Byzantium en Islam: de desintegratie van Armenië

4. Mediterraans Armenië: het Cilicische koninkrijk

5. Armenië overheerst: over Sultans, Khans en Tsaren

6. De Eerste Wereldoorlog: De Armeense genocide

7. Een onafhankelijke Armeense staat? Armenië op het slot van WO I

8. Het Sovjetexperiment: De Armeense Sovjetrepubliek

9. Armenië als onafhankelijke staat

10. Recente ontwikkelingen: de omwenteling van 2018 en de oorlog van 2020

 

Nicolaas Kraft van Ermel

Dr. Nicolaas A. Kraft van Ermel is historicus, gespecialiseerd in contemporaine geschiedenis van Rusland, Oekraïne en Polen en meer in het algemeen de Europese geschiedenis van de 20ste eeuw.