Menu

Italiaanse bomen in het Netflix-bos

Wat biedt Netflix zoal aan Italiaanse films, documentaires en series?

Italiaanse bomen in het Netflix-bos
 • Cursusnummer: 22ZN-1G14
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Groningen
 • Seizoen: 2022-najaar
 • Dag: Dinsdag
 • Inschrijven voor:
  dinsdag 13 september 2022
 • Tijd: 15.15-17.00 uur
 • Cursusdata: 27 september t/m 22 november, 18 oktober vervalt
 • Prijs: € 178.50
 • Aantal colleges: 8

Italiaanse bomen in het Netflix-bos

Op Netflix is het Italiaanse aanbod overweldigend, bijna intimiderend. In acht colleges worden de cursisten wegwijs gemaakt in dit enorme bos zodat de bomen weer zichtbaar worden. Uitgaande van verschillende thema's zal uw docente achtergrondinformatie verschaffen over een aantal titels opdat de cursisten hun keuzes weloverwogen en makkelijker kunnen bepalen. 

Er valt nogal wat te zien. Onder andere: klassieke films van beroemde regisseurs uit de periode 1960-2000, documentaires over historische gebeurtenissen en actuele ontwikkelingen, (al dan niet harde) criminele series, Commissario Montalbano, interviews met (ex-) mafialeden, pulp (want ook dat staat er op, althans in de optiek van de docente), bestsellers (zoals de films van Sorrentino), nieuwe films en series die speciaal voor Netflix werden gemaakt, familiegeschiedenissen, documentaires over het culinaire leven in Italië ... kortom, stof genoeg! Natuurlijk wordt de cursisten ruimte geboden voor eigen inbreng. We gaan ervaringen delen, maar de tijd zal vooral besteed worden aan het schetsen van de cultureel-historische context waarin de films werden gemaakt en aan de makers. In iedere les zal een selectie van drie of vier fragmenten worden getoond. U kunt achterover leunen en eventueel thuis verder kijken. 

Programma
1) Inleiding. Een eerste oriëntatie op het actuele Italiaanse aanbod op Netflix en een wandeling door de Italiaanse filmgeschiedenis vanaf 1960
2) + 3) Voorbeelden van ‘klassiekers’ van beroemde regisseurs uit de periode 1960-2000. Omdat het aanbod kan variëren, worden er vooralsnog geen titels gegeven
4) Glorie en verwording. Documentaires over de Italiaanse keuken binnen en buiten Italië
5) Mafia (en criminaliteit in het algemeen): werkelijkheid en fictie
6) Documentaires over historische gebeurtenissen en actuele ontwikkelingen (zoals bijvoorbeeld klimaatverandering
7) Nieuwe films en series die speciaal voor Netflix werden gemaakt, waaronder enkele Coming-of-age films en series
8) Varia. Een terugblik op wat we hebben gezien en enkele nieuwe fragmenten die worden ingebracht door de cursisten zelf. 

Maaike Dicke

Maaike Dicke is docente Italiaanse taal en cultuur aan de RUG, zij heeft een vertaalbureau en geeft privélessen Italiaans op maat.