Menu

Over-leven!

Op de automatische piloot

Over-leven!
 • Cursusnummer: 22ZN-3D04
 • Locatie: Assen
 • Seizoen: 2022-najaar
 • Dag: Donderdag
 • Inschrijven voor:
  donderdag 20 oktober 2022
 • Tijd: 10.00-11.45 uur
 • Cursusdata: 3 t/m 24 november
 • Prijs: € 102
 • Aantal colleges: 4
 • Cursusmateriaal:

  De powerpoint van deze cursus wordt digitaal beschikbaar gesteld op de site van de docent, www.mariannebleumink.nl

Over-leven!

We leven 24 uur per dag. Elke verandering in en buiten ons lichaam ‘vraagt’ om een reactie. En om dat te kunnen, gebeurt er gelukkig heel veel op de automatische piloot. Onze stressreactie heeft hier een essentiële rol in. Zonder stress hebben we geen schijn van kans om te over-leven.

In deze collegereeks duiken we in de organisatie en werking van het autonome zenuwstelsel, onze automatische piloot. Bepaalde gebieden in onze hersenen hebben hier een belangrijke rol in. Het zogenoemde reptielen-brein is het belangrijkste onderdeel. De grote hersenzenuw, de nervus vagus, is de belangrijkste zenuw die het lichaam verbindt met de onderdelen van het brein betrokken bij de automatische processen. 
Het autonome zenuwstelsel bestaat uit een tak die zorgt voor actie, de sympathicus, en een tak die zorgt voor rust en herstel, de parasympathicus. Beide zijn afwisselend actief, afhankelijk van wat er in een bepaalde situatie nodig is om te overleven. En beide zijn even belangrijk voor onze overlevingskansen. Naast de organisatie en de werking van het autonome zenuwstelsel verkennen we ook de impact hiervan op ons dagelijks leven. Onze stressreactie bijvoorbeeld is van ongekend belang in onze overleving. Vreemd genoeg staat stress niet in zo’n goed daglicht. Is dat wel terecht?

Programma

In deze 4-delige cursus wordt de anatomie en fysiologie van het autonome zenuwstelsel uitgelegd en besproken. We zoomen in op de sympathicus en de parasympathicus. Deze beide onderdelen van het autonome zenuwstelsel zijn verantwoordelijk voor respectievelijk actie en voor rust en herstel. We bespreken het grote belang van het dynamische evenwicht tussen beide onderdelen. 
Dit evenwicht is van groot belang voor ons (over-)leven. Bij elke vorm van actie hoort ook een vorm van rust en herstel. Zo hoort een stressreactie altijd opgevolgd te worden door rust en herstel. Ons lichaam is hier perfect op afgesteld. 
Maar is onze maatschappij dat ook? Zit ons autonome zenuwstelsel ons in de weg of zitten wij ons zelf in de weg?

Marianne Bleumink

Marianne Bleumink is humaan/medisch bioloog en heeft als docent bij diverse onderwijsinstellingen Medische kennis en biologie gegeven.