Arendt, leven en liefdes in brieven
Er zijn altijd veel persoonlijke vragen over deze filosofe, wier leven en werk zo vervlochten zijn. Een zomercursus over haar vele briefwisselingen met Blucher en Jaspers en anderen. Het zal gaan over haar complexe relatie met Heidegger over haar moederland Duitsland en haar opvangland Amerika.
In de vele cursussen die ik heb gegeven over Arendt stond altijd haar filosofie centraal. Zelf geloof ik dat filosoof en gedachtengoed niet echt te scheiden zijn, maar de nadruk lag altijd op haar gedachtengoed. In deze zomercursus staat echter de persoon Arendt centraal.
Uit de vele brieven die ondertussen zijn verzameld en uitgegeven en uit biografieën, ontstaat een beeld van een bijzondere, markante vrouw die midden in de grote gebeurtenissen van onze eeuw leeft. Ze ondergaat het niet alleen, maar denkt erover na en neemt stelling. In haar brieven is ook de groei zichtbaar van de jonge studente op zoek naar denkwijzen die haar richting geven, tot een persoonlijkheid waar de denkende wereld rekening mee moet houden.
Haar relatie met Duitsland, Amerika en Israël komen aan de orde, evenals de relaties met de drie mannen die haar leven vormgeven; Heidegger, Blucher en Jaspers.
Programma
Onderwerpen die aan de orde komen:
• Jeugd, opvoeding en de opkomst van het nationaalsocialisme,
• ‘Denken wordt levend gemaakt’. De studietijd, haar liefde voor Heidegger en haar kennismaking met Jaspers,
• Vluchten naar Frankrijk, strijd met de intellectuelen. Aansluiting bij het Zionisme.
• Opsluiting en vlucht , van Blucher gescheiden en elkaar weer vinden. De samenkomst met andere vluchtelingen zoals Benjamin en de oversteek naar Amerika
• In Amerika, terug naar Duitsland en de toenemende bekendheid.
• Het Eichmann effect en breuken die daarvan het gevolg zijn. Levenslange vriendschappen en nieuwe kinderen.