Menu

Markus Gabriel, Waarom de wereld niet bestaat.

Een introductie van het Nieuw Realisme.

Markus Gabriel, Waarom de wereld niet bestaat.
 • Cursusnummer: 22WV-1G02
 • Vakgebied: Filosofie
 • Locatie: Groningen
 • Seizoen: 2022-winter/voorjaar
 • Dag: Woensdag
 • Inschrijven voor:
  12 Jan 2022
 • Tijd: 10.00-12.15 uur
 • Cursusdata: 26 januari t/m 6 april, 23 februari vervalt
 • Prijs: € 242
 • Aantal colleges: 10
 • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
 • Cursusmateriaal:

  Boek: Markus Gabriel, 'Waarom de wereld niet bestaat'. (Het digitale cursusmateriaal bij deze cursus wordt geplaatst op: www.maieutiek.nl)

 • Opmerkingen:

  Deze cursus wordt ook online aangeboden. Wilt u de cursus online volgen, dan schrijft u zich in bij cursus 22WV-4onl-1G02

Markus Gabriel, Waarom de wereld niet bestaat.

Markus Gabriel vroeg zich af hoe we weten 'of iets waar is'. Zijn oplossing: een paradigmaverandering, waarin de wereld niet meer bestaat, maar waarheid overleeft.  
Ondanks de schijnbaar eenvoudige hedendaagse voorbeelden, is het boek pittige kost. Maar het biedt ook een aanzet tot revolutionair nieuw denken. 

De jonge Duitse hoogleraar in de filosofie, Markus Gabriel (1980), heeft een zeer specifieke en kritische opvatting over de scheiding materialisme-idealisme die de filosofie al eeuwen beheerst. Centrale vraag in zijn boek Waarom de wereld niet bestaat is de vraag: 'heeft het leven zin?' Gabriel zegt dat alles bestaat, zelfs eenhoorns, maar de wereld niet. Het concept van de wereld zit ons juist dwars als we willen begrijpen hoe de werkelijkheid voor ons mensen is. Allesomvattende wereldbeelden (van idealisme tot materialisme) proberen alle ervaringen terug te brengen onder één noemer, maar die reductie doet onrecht aan de rijkdom van de ervaringen, aldus Gabriel.

Het Nieuw Realisme houdt een paradigmaverandering in, die een beschrijving van de werkelijkheid zoekt die recht doet aan de concrete ervaring. Daarmee kan ze voorbij reductionistische modellen denken die alles óf materie óf geest willen maken: we leven in ‘zinvelden’.

Op de achterflap van de Nederlandse uitgave staat dat Gabriel de grote vragen stelt die kinderen ook vaak stellen: waar komen we vandaan? Waar dient dit allemaal toe? Het wordt filosofisch erg interessant, maar ook complex als hij deze vragen ook daadwerkelijk gaat beantwoorden.
Gabriels hedendaagse voorbeelden van eenhoorns en pakken yoghurt zetten je gemakkelijk op het verkeerde been, want het boek is pittige kost. Maar het biedt een aanzet tot revolutionair nieuw denken. We volgen in het college zijn denkspoor.
 

Programma

A. Eerst krijgen we zijn vraagstelling helder in beeld door in te gaan op de vraag:

1. Wat is het materialisme-idealisme probleem?
2. Waarom gaat het antwoord op deze abstracte vraag ook over ons aller concrete leven?

B. Dan gaan we aan de hand van de tot dan toe gevonden antwoorden op deze vraag Gabriels tekst doornemen.  

C. Hierna laten we ons door hem uitleggen hoe het Nieuw Realisme het menselijk bestaan ziet

D. Tenslotte kijken we naar wat dat oplevert en waar kritiek mogelijk of misschien zelfs noodzakelijk is.

 Markus Gabriel vroeg zich af hoe we weten 'of iets waar is'. Zijn oplossing: een paradigmaverandering, waarin de wereld niet meer bestaat, maar waarheid overleeft. 

Petra Bolhuis

De mens en het menselijk gedrag in de samenleving staan centraal in de cursussen van Petra Bolhuis