Menu

Het koninklijke Berlijn

Stad onder de Hohenzollern

Het koninklijke Berlijn
 • Cursusnummer: 22WV-1G10
 • Vakgebied: Geschiedenis
 • Locatie: Groningen
 • Seizoen: 2022-winter/voorjaar
 • Dag: Donderdag
 • Inschrijven voor:
  13 Jan 2022
 • Tijd: 11.00-13.00 uur
 • Cursusdata: 27 januari t/m 24 maart, 24 februari vervalt
 • Prijs: € 178.50
 • Aantal colleges: 8
 • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
 • Cursusmateriaal:

  Syllabus, verkrijgbaar bij de docent (€ 12,50)

 • Opmerkingen:

  De powerpoint van deze cursus wordt niet digitaal aangeboden

Het koninklijke Berlijn

De uiterste inschrijfdatum van deze cursus is verstreken. U kunt zich niet meer via de site inschrijven.
Als u zich toch nog wilt inschrijven, kunt u een mail sturen naar hovo@rug.nl. met de cursuscode en de titel van de cursus waarvoor uw wilt inschrijven. Wij schrijven u dan handmatig in.

De geschiedenis van Berlijn onder de Hohenzollern: van de Mark Brandenburg tot koninkrijk Pruisen en tenslotte keizerrijk Duitsland, dat eindigt in 1918. Met aandacht voor (en beelden van) de historische bezienswaardigheden. Tevens aandacht voor Potsdam.

In Berlijn is nog altijd het verleden te zien van de Hohenzollern, die eeuwenlang hun stempel op de stad drukten. Van 1415 tot de troonsafstand van keizer Wilhelm II in 1918 is Berlijn gegroeid van bescheiden zetel van de Mark Brandenburg tot trotse residentie van koninkrijk Pruisen en tenslotte hoofdstad van Keizerrijk Duitsland.

De cursus biedt een historisch overzicht van Berlijn aan de hand van de Hohenzollern-heersers.  Behandeld wordt de stadsontwikkeling door de eeuwen heen, waarvan vele stille getuigen nog altijd zijn te zien: gebouwen (zoals het Berliner Stadtschloss, de Berliner Dom), monumenten (o.a. de Brandenburger Tor, de Siegessäule) en verkeersaders (o.a. Unter den Linden) worden in hun historische context besproken. Als intermezzo zal Potsdam worden besproken, waar onder meer Schloss Sanssouci en het Neue Palais getuigen van Pruisens glorietijd onder Friedrich ‘de Grote’. 

De colleges worden verlevendigd door vele beelden en er is een uitvoerige, geïllustreerde syllabus.
 

Programma
In acht colleges komen de volgende onderwerpen aan de orde, in vier blokken:

Vanaf het begin: 
handelsnederzetting Berlin-Cölln aan de Spree – het huis Hohenzollern – middeleeuwse overblijfselen – Friedrich ‘Eisenzahn’ en het Berliner Schloss – de Tiergarten

De opkomst van Pruisen tot Friedrich II ‘de Grote’: 
Friedrich Wilhelm ‘de Grote Keurvorst’ – verbinding met de Nederlanden – immigratie Hugenoten – Unter den Linden – de Gendarmenmarkt – Schloss Charlottenburg – Friedrich Wilhelm I  ‘de Soldatenkoning’ – Friedrich II ‘de Grote’ – Pruisen wordt Europese grootmacht

Rond de Franse bezetting: 
garnizoensstad Potsdam – de Brandenburger Tor – de Berlijnse salons – bezetting Napoleon, vrijheidsoorlog – cultus koningin Luise – Restauration – de Humboldt-universiteit – het Museumsinsel – fabrieken in Berlin-Tegel.

Van de 1848-revolutie naar keizerlijke residentie en metropool: 
De revolutie van 1848 – Otto von Bismarck – hoofdstad van het Duitse Keizerrijk – Siegessäule – explosieve moderniteit: musea, verkeer, warenhuizen, huurkazernes – Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche  - Rijksdaggebouw – keizer Wilhelm II – de Eerste Wereldoorlog en ondergang van het keizerrijk.

Overige informatie:
De docent organiseert in het voorjaar een reis naar Berlijn, gericht op de bezienswaardigheden van ‘het koninklijke Berlijn’; informatie op zijn website: www.michielhagdorn.nl

 

Michiel Hagdorn

Michiel Hagdorn is literatuurwetenschapper. Sinds 1997 doceert hij aan meerdere instellingen, waaronder HOVO, Duitse literatuur, muziek en (cultuur-)geschiedenis.