Hongarije, van Árpád tot Orbán. (Online)
U kunt zich alleen nog inschrijven voor het online volgen van deze cursus. U kiest voor optie 3 bij uw inschrijving.
Toen de Sovjettanks in 1956 de straten van Boedapest binnenrolden deed premier Imre Nagy een beroep op Europa zijn land te helpen. Anno nu keert premier Viktor Orbán, die zijn politieke carrière vestigde op de nalatenschap aan de Hongaarse revolutie, zich in zekere zin juist van Europa af. Wie de Hongaarse geschiedenis echter kent, kan deze tegenstelling beter verklaren.
Met z’n Katholieke barokcultuur én lange geschiedenis binnen de Habsburgse Donaumonarchie neemt Hongarije vanzelfsprekend een plaats in binnen Europa. Toch is er ook veel dat Hongarije een ‘buitenligger’ maakt: de herkomst van zijn totaal niet op omliggende gebieden lijkende taal en de anderhalve eeuw van Turkse overheersing zijn daar slechts twee voorbeelden van.
Binnen de eigen regio neemt Hongarije bovendien een sleutelpositie in: de vluchtelingencrisis maakte al duidelijk dat het land een van de buitengrenzen van de EU bewaakt. Ook zijn er in praktisch alle buurlanden uitgebreide Hongaarse minderheden die voor gespannen verhoudingen kunnen zorgen.
De Hongaarse geschiedenis is een fascinerend verhaal, een verhaal dat zowel binnen als buiten Europa gelegen is. Wie iets van het huidige Hongarije wil begrijpen moet zich tot de Hongaarse geschiedenis wenden als verklaring. In deze cursus volgen we de Hongaarse geschiedenis van het begin tot de eigen tijd, met als doel dit ingewikkelde land beter te begrijpen.
Programma
I. Inleiding: Hongarije & Europa; het begin van Hongarije
II. Een geschiedenis in Europa: het Middeleeuwse Hongarije
III. Aan de rand van Europa(!); het vroegmoderne Hongarije
IV. Wederom in Europa: Hongarije als onderdeel van het Habsburgse rijk
V. Hongarije geëmancipeerd: een koninkrijk binnen de dubbelmonarchie
VI. Een geslachtofferd land? Hongarije tussen de beide wereldoorlogen
VII. De opbouw van het communisme: Hongarije in de invloedssfeer van de Sovjet-Unie
VIII. Communisme tegen wil en dank: De Hongaarse opstand (1956)
IX. De terugkeer naar Europa: Het einde van het Hongaarse communisme
X. De verloren terugkeer naar Europa: Hongarije na 1989