Verborgen gezondheid.

De onmisbare rol van micro-organismen voor je gezondheid

  • Cursusnummer: x20N-3D07
  • Vakgebied: Mens en maatschappij
  • Locatie: Assen
  • Dag: Donderdag
  • Inschrijven voor: do 17 sep. 2020
  • Tijd: 11.15-13.00 uur
  • Cursusdata: 1 oktober t/m 5 november, 15 oktober vervalt
  • Prijs: € 123.50
  • Aantal colleges: 5
  • Werkvorm: Hoorcollege met ruimte voor vragen en discussie
  • Opmerkingen:

    Deze cursus wordt niet online aangeboden

Verborgen gezondheid.

Ons lichaam bevat zo’n anderhalve kilo micro-organismen. Bacteriën, virussen, schimmels en parasieten. Bijna allemaal zo klein dat we ze met het blote oog niet kunnen zien. Onzichtbaar leven. Ze reguleren onze spijsvertering, maken deel uit van ons immuunsysteem, verzorgen onze huid, produceren vitamines en beïnvloeden zelfs ons gedrag en humeur!

In en op ons lichaam leven tienduizenden verschillende micro-organismen. Dit is een gigantische onzichtbare gemeenschap; bij elkaar meer cellen dan dat ons lichaam zelf telt. Zij werken onderling met elkaar samen en wij met hen! De mens is een wandelend ecosysteem. Ons leven lang verschaffen wij hen de juiste omstandigheden. En zij geven ons daarvoor vitamines terug, of stoffen die ons humeur beïnvloeden. 
Micro-organismen spelen ook een uiterst belangrijke rol bij ons afweersysteem. Welgesteld kunnen we zonder micro-organismen niet gezond leven. Ons idee dat micro-organismen voornamelijk veroorzakers van ziekte en bederf zijn, is dus niet waar. Hoewel enkele wel degelijk ziekteverwekkend zijn, is het overgrote gedeelte onschuldig en zelfs nuttig. Ze spelen een cruciale en onmisbare rol in het bevorderen en ondersteunen van onze gezondheid en welzijn. Het onderzoek op dit gebied bevindt zich in een stroomversnelling: er zijn opzienbarende wetenschappelijke ontdekkingen gedaan over ons micro-bioom en hun beïnvloeding op onze gezondheid. 

In vijf colleges zal worden ingegaan hoe micro-organismen zich hebben ontwikkeld vanaf de prehistorie en waarom ze zo belangrijk zijn voor ons. Waar zitten micro-organismen in ons lichaam, hoe voeden we ze en wat bieden ze ons. Er wordt bekeken naar de invloed die verschillende typen micro-organismen hebben op onze gezondheid. De nieuwste ontwikkelingen worden in beeld gebracht. Bijvoorbeeld het hoe en waarom van poep-donaties. Of de relatie tussen bepaalde bacteriën in onze mond en het ontstaan van alzheimer. Natuurlijk wordt er ook gekeken hoe deze ontwikkelingen en inzichten vertaald kunnen worden naar het bevorderen en ondersteunen van onze eigen gezondheid.

Marianne Bleumink
Marianne Bleumink is humaan/medisch bioloog en heeft als docent bij diverse onderwijsinstellingen 'Medische kennis en biologie' gegeven. website www.mariannebleumink.nl