Menu

Stedentrip (II) Flaneren door de kunstgeschiedenis

‘Hier komt men om te sien, en om gesien te zijn’

Stedentrip (II) Flaneren door de kunstgeschiedenis
 • Cursusnummer: 20N-1G18
 • Vakgebied: Kunst- en cultuur(geschiedenis)
 • Locatie: Groningen
 • Dag: Donderdag
 • Uiterste inschrijfdatum:
  10 Sep 2020
 • Tijd: 13.30-15.30 uur
 • Cursusdata: 24 september t/m 5 november, 15 oktober vervalt
 • Prijs: € 145
 • Aantal colleges: 6
 • Werkvorm: Hoorcollege
 • Cursusmateriaal:

  De digitale syllabus wordt geplaatst op de HOVO-website. De powerpoint van deze cursus wordt niet digitaal beschikbaar gesteld.

Stedentrip (II) Flaneren door de kunstgeschiedenis

Flaneren is oog hebben voor specifieke details én voor de stad als geheel. De zes steden van deze cursus zijn over de hele wereld beroemd om hun kunst en geschiedenis. In deze cursus wordt van elke stad het historische centrum, de geschiedenis en het karakter in een bepaalde, belangrijke periode toegelicht. Naast architectuur, straten en pleinen komt beeldende kunst ruim aan de orde. 

In deze steden vonden belangrijke artistieke vernieuwingen plaats. In Florence en Brugge was dat bijvoorbeeld de overgang van de gestileerde charme van de Gotiek naar de klassieke schoonheid van de Renaissance. Rijke kooplieden en bankiers investeerden in fraaie paleizen en kerken. Venetië heerste over een groot deel van de Middellandse Zee. Door handelsbetrekkingen met Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk, heeft de oosterse invloed (San Marco) hier langer geduurd dan in de rest van Italië. Na de grote brand van Londen in 1666 werd de stad in de periode onder koning George I een grote speler op de wereldmarkt. ‘Georgian style’ stadsplanning kent ruime pleinen of ‘squares’ omzoomd door stijlvolle woonhuizen in variaties op klassieke thema’s. Wenen onderging eind 19de eeuw ingrijpende veranderingen. Een belangrijk keizerlijk project was de Ringstraße, een pronkstraat die de glorie van het Habsburgse Rijk moest symboliseren. Gustav Klimt’s kunst ontstond tijdens deze artistieke bloeiperiode en wordt vaak geassocieerd met de Jugendstilbeweging en de Art-Nouveau. Stadsvernieuwing is ook aan de orde in Amsterdam, begin 20ste eeuw. De Amsterdamse School kenmerkte zich door het gebruik van plastische, expressieve en fantastische vormen. Woningbouwverenigingen omarmden het streven naar maatschappelijke verbetering van de arbeider en verstrekten grote opdrachten.

Programma

1. Florence, Renaissance onder de 'De Medici'. 
2. Brugge en de Noordelijke Renaissance
3. Venetië, pracht en praal onder de ‘Doge’
4. Wenen, in de voetsporen van Gustav Klimt
5. Amsterdam en het expressionisme: de Amsterdamse School

Margaret Breukink

Drs. Margaret Breukink wordt gedreven door haar passie voor kunst. Haar specialiteit is het bieden van een brede cultuurhistorische context.